вівторок, 18 квітня 2023 13:32

Спецтема: Війна Росії проти України

У ГУР розкрили наслідки витоку секретних документів Пентагону для України

У ГУР розкрили наслідки витоку секретних документів Пентагону для України
Витік секретних документів Пентагону не дозволив ворогові досягнути бажаного ефекту. Фото: pixabay.com

Витік секретних документів Пентагону не дозволить ворогові досягнути бажаного ефекту у війні проти України.

Зокрема "злив" даних – стандартна спеціальна інформаційна операція, заявив начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов, передає New Voice. Власне, це він і назвав найбільшою проблемою.

"Поміж правдивих будуть і перекручені дані. Для того, щоб створити, провести спеціальну інформаційну операцію, вам потрібні як правдиві факти, так і видозмінені або взагалі вигадані. Але вони мають бути комбіновані, інакше це просто не працює", – пояснив Буданов.

Стандартна формула операцій такого роду: 70-80% правди та 20-30% видозмінених або вигаданих фактів. Останні – ключові.

Очільник розвідки зауважив, що вкрай складно розібратися зі вмістом документів за короткий проміжок часу. У цьому випадку необхідно провести достатньо детальний аналіз. Водночас уже можна спостерігати певні розбіжності. Правда, про відсоткове співвідношення правди до вигадок або перекручених фактів можна буде говорити пізніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В РНБО сказали, чи були серед "злитих" документів Пентагону дані про контрнаступ ЗСУ

"Вони мали б спричинити недовіру, компрометацію взаємин між Україною та насамперед США, а також іншими країнами. Витік секретних документів не став для мене несподіванкою. Ми в режимі постійних інформаційних нападів і спеціальних інформаційних операцій. Живемо ми в цьому режимі впродовж тривалого проміжку часу", – сказав Буданов.

Він також заявив, що цей витік не настільки масштабний, як його собі уявляють люди.

"Часто вилазили значно більші за розмірами та кількістю матеріалів документи. І вони також були зміненими на етапі зливу. Я можу сказати, яким, на нашу думку, мав би бути ефект. Але, забігаючи наперед, скажу, що ефект не досягнутий. Серед наслідків мала б бути недовіра. Вона б активувала певні декларативні заяви як з боку України, так і від інших держав. І це в парі з певними розбіжностями мало б руйнівний ефект. Утім, усього цього не сталося", – наголосив очільник ГУР.

У соцмережах з'явилися нібито засекречені військові документи, що детально описують плани США та НАТО щодо нарощування української армії перед запланованим контрнаступом. Деякі з оприлюднених документів розкрили ключові недоліки українського озброєння, протиповітряної оборони, розмірів і готовності батальйонів у критичний момент війни.

Секретні документи Пентагону "злив" 21-річний службовець Військово повітряних сил Національної гвардії США Джек Тейшейра. Він живе у штаті Массачусетс. Затримали підозрюваного 13 квітня. Його вдалося вирахувати по фото.

Зараз ви читаєте новину «У ГУР розкрили наслідки витоку секретних документів Пентагону для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі