вівторок, 26 липня 2022 15:28

У ЄС погодили надзвичайний план щодо скорочення споживання газу: подробиці

У ЄС погодили надзвичайний план щодо скорочення споживання газу: подробиці
Країни ЄС домовилися про надзвичайний план щодо економії газу. Фото: AFP

Країни Європейського Союзу погодили надзвичайний план щодо скорочення споживання газу.

У вівторок, 26 липня, його затвердили більшістю голосів на спеціальній зустрічі міністрів енергетики країн ЄС у Брюсселі, повідомляє сайт Ради Європи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба різко відреагував на газовий шантаж Путіна щодо Європи

Мета нового плану – знизити ризики, які можуть виникнути внаслідок повного припинення постачання газу з Росії.

Передбачається скорочення національного споживання газу в період з 1 серпня 2022-го до 31 березня 2023 року на 15% за допомогою заходів на свій вибір.

Крім того, передбачається можливість оголошення тривоги у рамках ЄС у разі широкомасштабного дефіциту газових постачань. У цьому випадку обмеження споживання стане обов'язковим.

Повинні бути також встановлені обов'язкові цільові показники щодо економії споживання газу, причому, у порівнянні з першим проєктом Єврокомісії, бар'єри для цих показників були підвищені, а кількість можливих винятків із плану збільшена.

Є також винятки для деяких країн.

Зокрема, країни ЄС, які не підключені до газових мереж інших держав, звільняються від обов'язкового скорочення попиту на газ.

Також у список винятків входять країни, чиї електромережі не синхронізовані з європейською електроенергетичною системою, і при цьому виробляють електроенергію переважно з газу.

Такий виняток зробили, щоб уникнути ризику кризи електропостачання, адже ЄС не зможе постачати електрику у такі енергосистеми у разі дефіциту.

Росія не збирається відновлювати постачання газу європейським країнам, як вона зобовʼязана за контрактами.

Все це країна-агрессорка робить спеціально, щоб європейцям було максимально складно підготуватися до зими, заявив у зверненні президент України Володимир Зеленський.

Газовий шантаж Європи, який щомісяця лише посилюється, потрібен державі-терористу для того, щоб погіршити життя для кожного європейця.

Зараз ви читаєте новину «У ЄС погодили надзвичайний план щодо скорочення споживання газу: подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі