четвер, 22 лютого 2024 07:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Столтенберг сказав, чи зможуть ЗСУ бити з F-16 по військових цілях у РФ

Столтенберг сказав, чи зможуть ЗСУ бити з F-16 по військових цілях у РФ
Україна матиме право завдавати ударів з F-16 по російських військових цілях за межами України. Фото: eastnews.ua

Україна, отримавши винищувачі F-16 від союзників, матиме право на самооборону.

Зокрема ЗСУ зможуть завдавати з них ударів по законних російських військових цілях за межами України, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Усі союзники України хочуть, щоб F-16 були у неї якомога раніше. Ефект від F-16 буде сильнішим, якщо пілоти будуть добре навчені, а екіпажі технічного обслуговування та інший допоміжний персонал добре підготовлені. Тож я думаю, що ми повинні слухати військових експертів саме тоді, коли ми будемо готові або коли союзники будуть готові розпочати надсилання та доставку F-16. Чим швидше тим краще", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сказали, коли перша група українських пілотів завершить навчання на F-16

На запитання про те, коли саме Україна зможе розмістити в себе винищувачі F-16, Столтенберг сказав, що це неможливо зараз точно сказати.

"Кожен союзник вирішуватиме, чи постачати F-16 в Україну, а союзники мають різну політику. Водночас, війна в Україні є загарбницькою. Україна має право на самооборону, включно із завданням ударів по законних російських військових цілях за межами України", - зазначив він.

Україна отримає перші винищувачі F-16 від західних партнерів орієнтовно у червні 2024 року.

Український уряд очікує, що до кінця фінансового року в США, тобто до вересня, навчання на винищувачах пройдуть 12 пілотів.

Нидерланды собираются передать Украине дополнительные шесть самолетов F-16.

Кроме того, будут еще "дополнительные бонусы", заявил секретарь Совета национальной безопасности и обороны Украины Алексей Данилов.

Зараз ви читаєте новину «Столтенберг сказав, чи зможуть ЗСУ бити з F-16 по військових цілях у РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі