неділя, 26 серпня 2018 08:30

Розібратись з Донбасом і оновити владу: що маємо встигнути до наступного Дня Незалежності

Війна на Донбасі переросла у затяжну, посилився вплив проросійських політиків, а Кремль розпочав блокаду в Азовському морі. Так минув ще один рік незалежності.

Gazeta.ua дізнавалась, які завдання українці і влада мають вирішити до 24 серпня 2019-го.

Автор: Ukrlife.TV
  Олександр Кочетков: "У нас зафіксувалась українська модель влади, коли всім керує президент"
Олександр Кочетков: "У нас зафіксувалась українська модель влади, коли всім керує президент"

Олександр Кочетков, політолог :

"У нас зафіксувалась українська модель влади, коли всім керує президент. Інші гілки підпорядковуються йому або мають конфлікт з гарантом.

У суспільства з'являються думки щодо перезавантаження влади. Вибори будуть протистоянням між старою та новою системами. Коли усі громадяни будуть займатись співуправлінням, контролювати владу. Це має бути реальний вплив на посадовців. Таке протистояння — велике досягнення. Ми витримуємо незалежність під тиском Росії. Маємо проблеми з економікою. Суспільство зневірене, але готове боротись за країну. Наступного року маємо обрати того політичного лідера, який візьме зобов'язання реалізації майбутнього і побудови ефективної системи влади. Якщо зробити систему, що нечесний чиновник не може красти, вони не будуть цього робити. Отримаємо ресурси для відновлення економіки. Якщо не зробимо, економіка може цього не витримати".

Автор: Гал-інфо
  Володимир Фесенко: "На найближчий рік важливо оновити владу"
Володимир Фесенко: "На найближчий рік важливо оновити владу"

Володимир Фесенко, політолог:

"Україна пройшла цей рік відносно спокійно — без загострень на Донбасі, внутрішніх кризових явищ, не було політичних криз. Рік пройшов у традиційному режимі - політичних скандалів. Важливими були реформи. Вони не однозначні, є ризики, але початок реформ - це успіх. Важливо те, що США надали нам летальну зброю. Однак залишаються процеси Євроінтеграції, які відбуваються без змін. З'явились перешкоди Росії в Азовському морі.

На найближчий рік важливо оновити владу. Це буде головним успіхом - уникнути загострень політичних конфліктів. Потрібно прискорити реформи, без цього не можливо забезпечити соціальний захист людей. Важливо вийти з негативних тенденцій — конфліктності влади, бездіяльності правоохоронних органів, коли люди у балаклавах замінюють державну владу. Потрібна система політична стабілізації.

За найближчі 5 років потрібно розв'язати проблеми з окупованими територіями. По Донбасу це можливо, але по Криму у найближчі роки — навряд чи".

Автор: Укрінформ
  Петро Олещук: "Ми не допрацьовуємо в інформуванні світу про дії Кремля на Донбасі"
Петро Олещук: "Ми не допрацьовуємо в інформуванні світу про дії Кремля на Донбасі"

Петро Олещук, політолог:

"Не можна сказати, що Україна принципово змінилась. Ми зрозуміли, що легко не буде. Війна перейшла у затяжну стадію. Відбувається радикалізація людей, посилюються політичні сили, які апелюють до відновлення відносин з Росією. Віктор Медведчук за цей рік посилив свої позиції. Зараз про нього згадують у кожній новині. Це ренесанс сил, які орієнтовані на співпрацю з Росією.

Великою перемогою можна вважати нові санкції, які розглядають у США. Однак Україна не достатньо працює на рівні власного піару та дипломатії. В Європі починають ставитись до Росії як до цілком нормального партнера, запрошують на важливі події. Ми не допрацьовуємо в інформуванні світу про дії Кремля на Донбасі. Маємо домогтися більш системних санкцій щодо Росії. Питання Донбасу і Криму треба об'єднати. Поки Росія контролює Крим, контролює і Донбас".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Болтон назвав умови для зняття антиросійських санкцій США

Петро Порошенко напередодні Дня Незалежності попросив вибачення за те, що пообіцяв закінчити АТО за декілька годин. Президент сказав, що шкодує породження завищених очікувань. Наступні президентські вибори мають відбутись весною 2019-го.

Зараз ви читаєте новину «Розібратись з Донбасом і оновити владу: що маємо встигнути до наступного Дня Незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі