четвер, 17 лютого 2022 16:30

Спецтема: Ворог біля українського кордону

Росія продовжує стягувати війська до українських кордонів - Пентагон

Росія продовжує стягувати війська до українських кордонів - Пентагон
Глава Пентагону заявив, що заявленого відведення військ РФ не відбувається. Фото: Reuters

Росія продовжує нарощувати чисельність військ біля українського кордону й поповнює запаси крові.

Протягом кількох останніх днів частину військ РФ перемістили ближче до кордону з Україною, заявив у четвер глава Пентагону Ллойд Остін на пресконференції у Брюсселі, яка відбулася після зустрічі міністрів оборони країн НАТО.

"Росія заявила, що відводить деякі сили. Але ми цього не бачимо. Навпаки, спостерігаємо нарощування сил на додаток до тих 150 тис., які вже є біля кордону. Ми бачимо, як вони літають на більшій кількості бойових і допоміжних літаків. Бачимо, як посилюють свою готовність у Чорному морі. Ми навіть бачимо, як вони запасаються кров'ю", - сказав він.

Остін зазначив, що сам був солдатом "не так давно" і впевнений, що такого роду дії не роблять без причини. Тому Сполучені Штати із союзниками мають намір зберігати пильність. Вони стежать за ситуацією, зокрема, за можливими провокаціями з боку Москви. Водночас дипломатичне врегулювання конфлікту можливе, хоча й буде складним процесом, додав очільник Пентагону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США перекинули новітні винищувачі в Німеччину

На тлі нарощування РФ військових сил США також ухвалили рішення про перекидання частини військ з Німеччини до Болгарії для проведення спільних військових навчань.

"Хочу висловити подяку Болгарії, яка погодилася розмістити роту бронетранспортерів "Страйкер" для спільних навчань. Ці війська покинуть Німеччину протягом найближчих днів і допоможуть забезпечити нашу готовність", - заявив Остін.

Він уточнив, що такий крок ухвалили відповідно до рішення ради міністрів оборони країн-членів НАТО 16 лютого. Альянс підтвердив, що розглядає можливість посилення східного флангу і південної частини Європи додатковими бойовими групами. Франція погодилася очолити таку бойову групу в Румунії.

У Міністерстві оборони Болгарії уточнили, що йдеться про розміщення в країні контингенту у 700-1000 військовослужбовців. 150 військовослужбовців і одиниць техніки будуть з США. Навчання триватимуть до червня 2022-го.

15 лютого в Росії заявили про відведення частини військових від кордону України "після закінчення навчань". Підрозділи Південного й Західного військових округів РФ почали завантажувати на транспорт. Вони нібито мали вирушути в місця базування.

На думку президента Володимира Зеленського, російська сторона проводить ротації, а не відведення.

Розвідка США також не підтверджує відведення військ Росії від українського кордону.

Зараз ви читаєте новину «Росія продовжує стягувати війська до українських кордонів - Пентагон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі