четвер, 13 червня 2024 21:21

Рішення саміту "Великої сімки": Кремль спостерігає та озирається на курс долара

Рішення саміту "Великої сімки": Кремль спостерігає та озирається на курс долара
eastnews.ua

Зустріч "Групи семи" вже принесла вагомі політичні рішення. Важливі сигнали отримала не лише Україна, а й Глобальний Південь. Подробиці розповідає Gazeta.ua.

Останнє попередження Кремлю

На саміт до Італії запрошено навіть Папу Римського. Нагадаємо, наприкінці минулого тижня українська делегація відвідувала Ватикан, тож позиція Франциска щодо війни Росії проти України навряд чи буде несподіванкою для офіційного Києва.

Натомість потужний сигнал від "Групи семи" вже отримала Росія. Нагадаємо, до 2014 року у "Велику сімку" входила РФ і тоді це була "Група восьми". Тепер Кремлю залишається лише стежити за перебігом подій. І стежити є за чим.

По-перше, США 12 червня оголосили про нові санкції проти країни-агресорки. Як наслідок, вранці 13 червня на Московській валютній біржі значно просів курс рубля до долара США. Ефект від санкцій був посилений аналогічними заходами з боку ЄС.

По-друге, країни "Групи семи" домовилися передати Україні доходи від "заморожених" активів РФ в обсязі 50 мільярдів доларів США.

Агресивна відповідь

Це "розумний інструмент, який показує Путіну нашу єдність, допомагає Україні та знижує навантаження на бюджети держав", - зазначив міністр фінансів Німеччини Крістіан Ліндер.

Також це означає, що США поки не вдалося погодити свою ідею про конфіскацію "заморожених" активів РФ замість використання відсотків від них.

Але все ще попереду. Нині очікується, що "Група семи" створить спеціальний фонд для підтримки України. За словами голови Ради Європи Шарля Мішеля, це - перший крок до допомоги нашій країні за рахунок всього обсягу "заморожених" активів Росії. Поки ж лідери "Групи семи" доопрацьовують деталі, - наголосив 13 червня радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван.

Росія не залишила без уваги важливе фінансове рішення.

"У Кремлі пильно стежитимуть за перебігом саміту", - заявив речник Путіна Дмитро Пєсков. Паралельно РФ проводить навчання з використанням тактичної ядерної зброї (ТЯЗ). За джерелами російського Міноборони, йдеться про електронне наведення ракет. Сигнал достатньо прозорий і грубий, щоб колективний Захід перейшов до активніших дій на підтримку України.

Розгортання фронту

І це сталося. Вперше США поєднали антиросійські санкції з антикитайськими, а інші країни-члени "Групи семи" висловили занепокоєння тим, як стрімко Китай нарощує виробничі промислові потужності. Євросоюз, до речі, підняв тариф на китайські електромобілі до 38%.

Закриття ринків від експансії Китаю збігається з досягненнями правих політсил на виборах до Європарламенту.

"Попереду багато роботи, але я переконана, що за два дні ми зможемо як наслідок дискусій мати конкретні результати", - заявила прем'єрка Італії та очільниця правої італійської партії "Брати Італії" Джорджія Мелоні.

Поганий сигнал для Китаю та особливо для Росії, бо комплексні санкції проти двох країна набагато потужніші, ніж проти однієї. Офіційний Пекін зреагував - засудив США за санкції та закликав скасувати їх, - заявив офіційний представник МЗС КНР Лінь Цзянь.

У заяві за підсумками саміту буде відображено, що постійна підтримка Китаєм російської оборонно-промислової бази має значні та широкомасштабні наслідки для безпеки. Ще немає документа, а реакція Китаю - є. Офіційний Пекін знову наголосив, що не створював українську кризу, не є стороною конфлікту, не йому й нести відповідальність. А "Групі семи" варто створювати умови для вирішення політичної кризи, а не "висувати безпідставні звинувачення," - йдеться у заяві МЗС Китаю.

Аргентина плюс

Паралельно із італійським самітом "Групи семи" у Бельгії засідала група "Рамштайн", до якої приєдналася Аргентина. Ставки високі, бо ніхто не хоче жити у світі, де домінує Росія, - заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

Долучення великої країни Латинської Америки є безсумнівним прогресом, коаліція союзників України шириться.

"Це означає, що й ми маємо бути готові, мають бути готові військові бази та зброя, - заявив він на спільному брифінгу з головою Об'єднаного комітету начальників штабів Чарльзом Брауном. - Україна багато значить для Заходу. Якщо вона буде переможена, впаде і Європа. Тому ми продовжуватимемо протистояти агресії та злочинам Путіна, будемо надавати Україні ППО та все необхідне для захисту".

Після зустрічі з міністром оборони України Рустемом Умеровим Ллойд Остін підтвердив, що "Рамштайн" налаштований і далі забезпечувати усім необхідним нашу країну.

Зміна далекобійності

Причому "доступ має бути постійним і довготривалим, безперервним", - підкреслив Чарльз Браун. Росія втрачає чимало солдатів. До слова, Чарльз Браун не бачить ознак підготовки країни-агресорки до наступу. Не в останню чергу через те, що країни Заходу дозволили Україні атакувати своєю зброю цілі на території РФ.

Браун пообіцяв розширення можливостей у наданні безпекових систем, водночас припустив посилення мобілізації.

За даними від Рустема Умерова, було детально обговорено оборонні потреби України, мобілізацію та потреби в оснащенні бригад.

Але, як зауважив Остін, немає інформації про додаткові виділення систем Patriot і мова не йде про збільшення дальності використання західної зброї.

Зустрічі Зеленського

Якщо від зустрічі Володимира Зеленського з Джо Байденом сенсацій та несподіванок мало хто очікує, то від перемовин з Папою Римським - так. Нагадаємо, наприкінці минулого тижня українська делегація відвідала Ватикан. А понтифік уперше за багато десятиліть візьме участь у світському міжнародному форумі.

Італійський церковний історик Альберто Меллоні переконаний, що Франциск І хоче використати майданчик "Групи семи" для просування своїх тез щодо світового політичного процесу. Але таке бажання, звісно, виникає тоді, коли політичний процес набуває особливої гостроти. Папа Франциск хоче скористатися можливістю саміту в Італії, щоб надіслати потужний сигнал до припинення конфліктів, у тому числі в Україні та у Секторі Гази. Цю версію згодом підтвердив держсекретар Ватикану та кардинал П'єтро Паролін: "Франциск готовий використати всі доступні засоби та майданчики, щоб відстоювати мир".

Зараз ви читаєте новину «Рішення саміту "Великої сімки": Кремль спостерігає та озирається на курс долара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі