четвер, 15 грудня 2022 13:54

"Радянський режим призвів до смерті мільйонів" ‒ Європарламент визнав Голодомор геноцидом українців

Європейський парламент визнав Голодомор геноцидом українського народу.

Рішення ухвалив у четвер більшістю голосів. Європейські депутати ухвалили резолюцію.

"Європейський парламен визнає Голодомор, штучний голод 1932-1933 років в Україні, що був спричинений навмисними діями радянського режиму, геноцидом проти народу України", ‒ сказано у тексті.

Засудили дії тоталітарного радянського режиму, "що призвели до смерті мільйонів українців та істотно підірвали основи українського суспільства".

Автор: @sikorskiradek
  Колишній міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський опублікував фото з зали Європарламента.
Колишній міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський опублікував фото з зали Європарламента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Виносили трупи й викидали в жомову яму"

У резолюції сказано про солідарність з народом України.

Вшановують пам'ять мільйонів людей, які загинули в результаті цілеспрямованих дій сталінського режиму з організації штучного голоду.

"Європарламент закликає всі країни, особливо Російську Федерацію, а також інші країни, що з'явилися після розпаду Радянського Союзу, відкрити їхні архіви щодо голоду 1932-1933 років в Україні", ‒ йдеться у тексті.

Також закликали країни-членів Європейського Союзу і треті країни просувати обізнаність про ці події, а також про інші злочини, що скоїв радянський режим.

У той час, коли згадуються дев'яності роковини Голодомору, Росія продовжує свою агресивну війну проти України, порушує суверенітет і територіальну цілісність країни, прагне ліквідувати Україну як національну державу, зруйнувати ідентичність та культуру її народу, заявив Європарламент.

Агресія Росії проти України спричинила глобальну продовольчу кризу. Росія руйнувала і розкрадала зернові сховища в Україні і продовжує чинити перешкоди для України в експорті українського зерна до найбільш нужденних країн світу, говориться у резолюції.

26 листопада в Україні вшанували пам'ять жертв Голодомору 1932–1933 і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років.

Під час Голодомору 1932–1933 років загинули понад 7 млн українців на території УРСР і 3 млн за її межами − на Кубані, Північному Кавказі, Нижньому Поволжі і у Казахстані.

Минулого місяця ще чотири країни визнали Голодомор геноцидом українського народу. Молдова засудила більшовицький тоталітарний режим колишнього СРСР.

Голодомор визнали геноцидом українського народу Ірландія, Румунія і Німеччина. Вчора Сенат Чехії визнав Голодомор геноцидом українців.

Зараз ви читаєте новину «"Радянський режим призвів до смерті мільйонів" ‒ Європарламент визнав Голодомор геноцидом українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі