субота, 18 лютого 2023 07:18

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін націлився на ВПК Білорусі: у чому головна загроза для України

Путін націлився на ВПК Білорусі: у чому головна загроза для України
Кремль використає білоруську промисловість для затяжної війни в Україні. Фото: eastnews.ua

Росія планує поглинути елементи оборонної промисловості Білорусі у рамках масштабніших зусиль щодо переоснащення російських збройних сил для підтримки затяжної війни проти України.

Кремль, швидше за все, приєднає до себе елементи білоруської оборонно-промислової бази, повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

"17 лютого білоруський диктатор Олександр Лукашенко заявив під час зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним у Москві, що білоруська аерокосмічна промисловість готова виробляти штурмовики Су-25 для російських військових за підтримки російських технологій. Він також висловив готовність допомогти Росії у виробництві електронних компонентів для заміщення втраченого західного імпорту. Водночас білоруський державний Мінський автомобільний завод уже почав виробляти компоненти для російського КАМАЗа", – сказано у звіті.

В ISW вважають, що РФ буде активніше використовувати військово-промисловий комплекс Білорусі для посилення власного військового потенціалу. Учора Лукашенко також додав, що Білорусь на 100% виконує невизначені угоди про співпрацю у сфері оборони і безпеки, про які Білорусь і Росія домовилися "три місяці тому".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко знову приїхав до Путіна: про що говоритимуть

"Додаткові Су-25 і запчастини для вантажівок, ймовірно, не є критично важливими для успіху довгострокових військових зусиль Росії. Незважаючи на заяви Лукашенка, Кремль може захопити білоруські заводи і переобладнати їх для виробництва критично важливої техніки, якої потребують російські військові. Росіяни також можуть спробувати перепрофілювати російські заводи, які зараз задіяні або оснащені для виробництва Су-25 і вантажівок, для виробництва терміново необхідної техніки", – додали американські аналітики.

Російські війська давно почали використовувати білоруські полігони та інструкторів для підготовки мобілізованих росіян, щоб компенсувати погіршення тренувального потенціалу Росії.

"Схоже, що Кремль аналогічним чином використовує елементи білоруського оборонного потенціалу для збільшення російського оборонного виробництва. Путін прагне відновити російський оборонний потенціал для підтримки тривалої війни з Україною", – звітують експерти.

Учора Лукашенко заявив, що Су-25 готові виробляти в Білорусі "за відповідної невеликої технологічної підтримки Російської Федерації".

Зараз ви читаєте новину «Путін націлився на ВПК Білорусі: у чому головна загроза для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі