середа, 31 січня 2024 08:45

Припинення підтримки України буде великою помилкою для США - директор ЦРУ

Припинення підтримки України буде великою помилкою для США - директор ЦРУ
Перемога України принесе геополітичні прибутки США. Фото: Pexels

Припинення підтримки України у цей вирішальний момент було б для США автоголом історичного масштабу.

КНР на тлі цього може вирішити захопити Тайвань, сказав директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс у статті для Foreign Affairs.

Збереження постачання зброї Україні він назвав шансом забезпечити стратегічний програш для Росії.

"Епоха після холодної війни остаточно завершилася в той момент, коли Росія вторглася в Україну в лютому 2022 року. Я провів більшу частину останніх двох десятиліть, намагаючись зрозуміти небезпечне поєднання образи, амбіцій і незахищеності, яке втілює російський президент Володимир Путін. Одне я зрозумів – завжди було б помилкою недооцінювати його націленість на контроль над Україною та її вибором", - написав Бернс.

Путін вважає, що без цього контролю Росія не може бути великою державою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай розмістив навколо Тайваню бойові кораблі

"Ця трагічна і жорстока фіксація вже принесла Росії ганьбу та оголила її слабкі сторони, від її одновимірної економіки до її роздутої військової майстерності та її корумпованої політичної системи", - вказав директор ЦРУ.

Війна вже стала провалом для Росії. Окупанти зазнали величезних втрат. Тепер ключ до остаточного успіху – у збереженні західної допомоги Україні.

"Менше ніж 5 відсотків оборонного бюджету США це відносно скромна інвестиція зі значним геополітичним прибутком для Сполучених Штатів і помітною прибутковістю для американської промисловості. Збереження потоку зброї Україні – це шанс забезпечити їй довгострокову перемогу та стратегічний програш для Росії. Для США піти з конфлікту в цей вирішальний момент і припинити підтримку України було б автоголом історичного масштабу", – пише Бернс.

У Пекіні уважно слідкують за діями США. Глава ЦРУ наголосив, що не можна применшувати вплив західної солідарності на розрахунки Сі Цзіньпіна щодо ризиків застосування сили проти Тайваню.

Японія збудує у південній префектурі Окінава мережу укриттів та бомбосховищ на випадок надзвичайної ситуації чи збройного конфлікту в Тайвані. Китай вважає острівну державу своєю територією і прагне узяти її під контроль Пекіна.

Укриття збудують на островах південно-західного ланцюга Нансей, найближчі з яких - Йонаґуні та Ішігакі - знаходиться на відстані трохи більше 200 км і 300 км від Тайваню відповідно.

Місцева влада виступила з ініціативою розширення портів для розміщення великотоннажних кораблів та будівництва підземних паркінгів, які могли б служити місцями для екстреної евакуації жителів.

Зараз ви читаєте новину «Припинення підтримки України буде великою помилкою для США - директор ЦРУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі