субота, 29 квітня 2023 17:27

Президент розповів про ставлення генсека НАТО до України

Президент розповів про ставлення генсека НАТО до України
Президент Володимир Зеленський наголосив, що Україна має бути у НАТО. Фото: eastnews.ua

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг змінив своє ставлення до вступу України в Альянс.

Тепер він позитивно до цього ставиться, сказав президент Володимир Зеленський в інтерв'ю фінським, шведським, данським і норвезьким журналістам, передає "Європейська правда".

"Остання наша зустріч з Єнсом була кращою за всі інші наші зустрічі. Але знов таки, це союзне рішення. Але я думаю, що якби рішення про вступ залежало від Столтенберга, Україна була б в НАТО. Мені здається, в цілому Єнс змінив свою позицію. Я вважаю, нехай він не образиться на мене, у мене з ним гарні відносини, що він став більш рішучою людиною. Для нас, для світу і для Альянсу це важливо", – сказав він.

Це не Україна вирішила не бути в НАТО, це Альянс не наважився ухвалити рішення свого часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саміт у Вільнюсі: Столтенберг анонсував порядок денний

"Це не наш був вибір не бути в НАТО. Це був вибір НАТО і страхи деяких держав, що буде, якщо Україну приймати в НАТО, як відреагує Росія. Це не дуже чесно, що ніколи раніше не цікавило, як відреагує людина в Україні, але всіх цікавило як відреагує Росія. Я вважаю, що це несправедливо і нечесно", – сказав президент.

Фінляндія швидко вступила до НАТО і на це не було ніякої реакції Росії.

"Те що ми не в НАТО – не тому, що ми не хочемо, а тому що ви нас не берете. І всі ці роки ви нас туди не брали. Так, ви нас запрошували, але тим не менш…Не може бути так в цивілізованому світі, що наше життя залежить тільки від того, є ми в НАТО чи ні", – підсумував Зеленський.

Саміт НАТО відбудеться у столиці Литви 11-12 липня.

Минулого тижня генсек НАТО приїжджав в Україну. Сказав, що Альянс зміцнюватиме українську армію.

4 квітня у Брюсселі відбулось перше засідання Комісії Україна-НАТО з 2017 року. На саміті у Вільнюсі Україна очікує на формалізовані рішення, сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Зараз ви читаєте новину «Президент розповів про ставлення генсека НАТО до України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі