середа, 27 березня 2019 09:39

Порошенко розповів, як Путін погрожував убити 8 тис. українців

Порошенко розповів, як Путін погрожував убити 8 тис. українців
12 лютого 2015 року після 17-годинних переговорів підписали Мінські домовленості-2. Фото: Reuters

Під час переговорів у Мінську у лютому 2015 року російський президент Володимир Путін погрожував убити українських військових, які на той момент перебували в оточенні у районі Дебальцевого.

Про це розповів президент Петро Порошенко в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

"У той час наші воїни героїчно тримали Дебальцеве. Виснажені 128-ма бригада, 25-ий батальйон. У серці кожного українця стояли назви блокпостів, де вгризлися в землю українські воїни. А Путін сидів і вільно аналізував: "Ні, ми не будемо припиняти вогонь. Ми не зупинимо наступ. Ваші війська в кільці і ми нікого не випустимо. У вас буде вбито, пане президент, вісім тисяч українців – тих, хто в "котлі". Або вони піднімають білий прапор, здають зброю і здаються, або ми їх знищимо".

Я сказав: "Нічого у вас не вийде. Ми ніколи не піднімемо білий прапор. Це честь українського воїна. Ми тримаємо дорогу на вихід, ми виведемо наші війська", - пригадав Порошенко.

Він не захотів коментувати, на яких тонах відбувалася розмова.

"Я б не хотів зараз давати оцінку, хто він для мене. Путін - людина, яка віддала наказ на введення військ Російської Федерації під час незаконної анексії Криму. Він публічно звернувся до Ради Федерацій, запросивши дозвіл на застосування Збройних сил за межами визнаних кордонів Російської Федерації. Це явка з повинною. У фільмі "Крим" він чітко визнав: "Це було моє рішення і я координував подібні кроки", - наголосив Порошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олланд розповів, що прагне зробити з Донбасом Володимир Путін

Колишній президент Франції Франсуа Олланд в своїх мемуарах "Уроки влади" згадав, як проходили переговори перед підписанням Мінських домовленостей. За його словами, Порошенко з Путіним спілкувалися на підвищених тонах. Російський президент тягнув час і погрожував Україні.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко розповів, як Путін погрожував убити 8 тис. українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі