субота, 15 травня 2010 17:35

Поляки називають Україну васалом Росії

Поляки називають Україну васалом Росії

Видатний польський публіцист та письменник Єжи Помяновський вважає, що Україна стає васалом Росії. Про це він розповів в інтерв'ю газеті Rzeczpospolita.

"Новий механізм українсько-російських угод є васальним. Через свою довгостроковість та стратегічну сировину. Якщо у власність Росії передадуть ще й українську трубу, то васалітет України щодо Росії буде остаточно закріплено", - зазначив експерт.

Разом з тим, Помяновський вважає вигоду Росії від перебування ЧФ у Севастополі досить незначною: "Це радше було зроблено для престижу. Щоб посилити політичну залежність України від Росії. Це не означає, однак, що питання про флот можна ігнорувати. Хоча зараз флот в основному іржавий, його, ймовірно, реконструюють, а застарілі пристрої будуть замінені сучасними. Якщо Росії вдасться здійснити проект, який передбачає Південний потік, "забезпечення його безпеки" може бути використане як привід для присутності флоту".

Експерт вважає васалізацію небезпечною, оскільки вона може посилити відцентрові тенденції в українському суспільстві.

"Національна ідея захоплює дедалі більше людей, і далеко не лише на заході України, нашому колишньому прикордонні, як нам здається. Українські патріоти проживають на всій території України, від заходу до сходу. Вже 70 відсотків українців відправляють своїх дітей у школи з українською мовою навчання (хоча російська мова в Україні, звичайно, не утискалась і не утискається). Саме людський чинник і визначатиме стабільність української державності", - підкреслив Помяновський.

Якщо Янукович і надалі продовжуватиме в такому дусі, вважає публіцист, він має всі шанси не закінчити термін президентських повноважень.

"Я просто знаю козацький характер. Козаки ніколи не мирились з несправедливістю. До речі, повстання козаків проти Польщі теж мало свої причини. Ми мали визнати українців державотворчою нацією в Речі Посполитій. Тоді б Польща не впала. Коли Потьомкін, фаворит Катерини ІІ, завоював Україну, долю Польщі було вирішено", - зауважив він.

Також журналіст вважає Польщу частково винною в тому, що до влади в Україні прийшов Янукович.

"Тимошенко забракло тих голосів, які були розчаровані ставленням Польщі до визнання боротьби українських націоналістів. З річницею Волинської трагедії у 2003 році у нас прокинулось багато шовіністів. І, на жаль, внаслідок цього багато українців втратили віру в Польщу як союзника", - підкреслив Помяновський.

Засудження УПА стало однією з помилок сучасної Польщі, вважає дослідник. Він також боїться варіанту поділу країни на сфери впливу ЄС та Росії.

"Це найгірше, що могло б статися. Це вже трапилось у 1921 році, коли Україну поділили між Польщею та більшовицькою Росією", - нагадав він.

Менш ніж через 20 років після Ризького мирного договору Польща перестала існувати.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Поляки називають Україну васалом Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

106

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі