пʼятниця, 13 вересня 2024 11:04

Польща – як лінія оборони НАТО. Про причини поїздки Ентоні Блінкена до Варшави

Польща – як лінія оборони НАТО. Про причини поїздки Ентоні Блінкена до Варшави
Держсекретар США Ентоні Блінкен (ліворуч) та міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський провели спільну пресконференцію у Варшаві. Фото: eastnews.ua

З Києва держсекретар США поїхав до польської столиці, де говорив переважно про справи безпекові та військові. І цей візит може бути важливішим для нас, ніж відвідини Києва. Подробиці зібрала Gazeta.ua.

Перевірити міцність криці

Підтримка України – одна з цілей візиту Блінкена у Польщу. Так заявили у Держдепі. Бюро міжнародної політики канцелярії президента Польщі Анджея Дуди додало - ще й заради посилення безпеки східного флангу Польщі. Іншими словами, американський посадовець на власні очі хотів побачити, наскільки стійкою є сусідка України до потенційного вторгнення.

Побаченим залишився задоволений. "Варшава відіграє сильну роль у регіональній безпеці", - заявив Ентоні Блінкен на спільній пресконференції з міністром закордонних справ Радославом Сікорським. Особливо відзначив "золотий стандарт" - 4% від ВВП на оборону, котрі відраховує польська влада до НАТО. У ході зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою американський гість позитивно оцінив модернізацію польської армії.

Збивати чи не збивати?

Важливо, що сторони також обговорили побудову першої польської АЕС. Для України, котра потерпає від енергетичного голоду через російські обстріли, станція стала б ще одним джерелом допомоги.

Однак основною "гарячою" темою, котра поки що не висвітлюється, може бути збиття країнами-членами НАТО або сусідками України російських ракет і дронів. Сталося кілька інцидентів, коли боєприпаси країни-агресорки залітали й на територію Польщі. Із закликом до партнерів вирішити цю проблему звернувся міністр закордонних справ України Андрій Сибіга. Якраз Польща і мала б стати флагманом в опорі російським ракетам, адже йдеться про їхню нейтралізацію над територією України.

Утім, схоже, Польща дозволу на це не отримала. "Ми адаптуємося", - відповів Блінкен, хоча й визнав право країни на самооборону, Радослав Сікорський заявив: "Залишаємося палкими прибічниками посилення тиску на російський режим з метою змусити його припинити агресію проти України". Але про зняття заборони на "далекобійку" він говорив у майбутньому часі - "знімемо". Про збиття ракет не йшлося.

Перегляд і перезавантаження

І зі слів Ентоні Блінкена зрозуміло - чому. Держсекретар США відгукнувся про спільний з Девідом Леммі візит до Києва як "дуже плідний", і розповів можливий ключ для розуміння ситуації.

"Те, що ми дізналися від українських партнерів, служитиме основою для дискусій, які ми проведемо з іншими союзниками і партнерами у наступні дні й тижні, поки ми працюємо і думаємо про наступні місяці", - сказав він.

Отже, розпочинається велика дискусія про цілі та засоби підтримки України, символічно, що у Польщі. Сікорський вже анонсував, що якщо внаслідок зальоту російського боєприпасу на територію країни щось або хтось постраждає, "польська сторона застосує заходи, котрі Росія помітить". Він також висловився за "далекобійку", але Ентоні Блінкен не підтвердив інформації ЗМІ про начебто дозвіл Великої Британії.

З високою долею вірогідності можна припустити - США і Велика Британія готуються до представлення позиції партнерів України на Генасамблеї ООН. Ось тоді й можливі кардинальні зміни, адже, як зазначив держсекретар США, в інтересах Заходу перемога України та її успішний мирний розвиток.

Зараз ви читаєте новину «Польща – як лінія оборони НАТО. Про причини поїздки Ентоні Блінкена до Варшави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі