пʼятниця, 24 травня 2024 04:54

Спецтема: Війна Росії проти України

Польща і Греція просять у Єврокомісії створити загальноєвропейську систему ППО

Польща і Греція просять у Єврокомісії створити загальноєвропейську систему ППО
В Європі може з'явитися континентальна ППО. Фото: Укрінформ

Прем'єр-міністри Польщі та Греції направили листа до Європейської комісії із закликом створити загальноєвропейську систему протиповітряної оборони.

Європейські країни повинні припинити конкурувати при створенні своїх систем протиповітряної оборони і почати співпрацю, в тому числі щодо спільних інвестицій в оборонну промисловість, заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, пише Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Можемо і допоможемо. Що привезла до Києва Анналена Бербок

"Тільки сильна, об'єднана Європа, яка проводить спільну оборонну політику... зможе запобігти війні. Ми готуємося до війни не тому, що ця війна станеться, а для того, щоб вона не сталася", - зазначив він.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн написала, що потрібно менше фрагментації і спільні проекти. Як, наприклад, щит протиповітряної оборони, запропонований Кіріакосом Міцотакісом і Дональдом Туском.

Уряд Німеччини продовжує вважати, що можливість залучення літаків або засобів протиповітряної оборони країн НАТО у відбитті російських повітряних атак принаймні над західною частиною України стане "безпосереднім втягуванням Альянсу у конфлікт".

Голова оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Циммерман назвала ідею щодо захисту українського неба поблизу європейських кордонів слушною і такою, що варта обговорення. Депутатка висловила сподівання, що цю ідею обговорять на саміті НАТО у липні.

Зараз ви читаєте новину «Польща і Греція просять у Єврокомісії створити загальноєвропейську систему ППО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі