пʼятниця, 13 вересня 2024 16:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Поки лише Білорусь відзначилася збиттям російських "шахедів". Це просто принизливо для демократичного світу - Зеленський

Поки лише Білорусь відзначилася збиттям російських "шахедів". Це просто принизливо для демократичного світу - Зеленський
Наші партнери абсолютно точно знають усі точки, з яких Росія завдає ударів, сказав президент Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Партнери України досі не ухвалили рішення про спільне збиття російських ракет і дронів Shahed у небі України.

Про це сказав президент Володимир Зеленський на зустрічі Ялтинської європейської стратегії, повідомляє Gazeta.ua.

Зеленський нагадав про передачу Іраном ракет Російській Федерації.

"Коли ми чуємо, що в Росію прибули нові ракети з Ірану, це ж те саме зло, яке союзникам доводилося вже збивати в небі Близького Сходу. Зараз, можливо, відрізняється марка ракет, але не терористичний мотив Ірану, що лежить в основі розповсюдження та застосування цієї зброї. Якщо союзники разом збивають ракети й дрони в небі Близького Сходу, то чому досі немає аналогічного рішення про спільне збиття російських ракет й іранських "шахедів" у небі України? Причому це не робиться й тоді, коли ракети та дрони прямують буквально на територію наших сусідів", - сказав президент.

Коли України у розмові з партнерами порушує це питання "усі намагаються його просто, якщо чесно, заговорити", заявив Зеленський.

"І бояться навіть сказати "ми працюємо над цим". Навіть цих слів бояться. І це правда", - сказав президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін очікує, що світ поступиться його божевіллю - Зеленський

"Поки що лише Білорусь відзначилася збиттям російських "шахедів". Я не думав, що в такому форматі це буде. Це справді, я вважаю, просто принизливо для сильного демократичного світу", - заявив Зеленський.

"І ми, і наші партнери абсолютно точно знають усі точки, у яких Росія збирає сили для ударів. Всі. Знають, де розташована російська ППО. Якщо хтось не знає з партнерів, ми можемо поділитися цією інформацією", - заявив президент.

Російські пускові установки можна знищити за лічені місяці, сказав Зеленський.

Україна може поділитися із партнерами інформацією, "на які позиції виводяться пускові установки російських ракет і які маршрути логістики критичні для російського окупаційного контингенту", заявив президент.

"Все це можна знищити за лічені місяці. Війна триває 10 років, повномасштабна - майже три. Тобто чого не вистачає, щоб її завершити? Сили? Рішень? Чи бажання?", - сказав Зеленський.

У ніч на 8 вересня група російських ударних безпілотників, які атакували Україну, залетіли на територію Румунії.

9 вересня румунське Міноборони повідомило про знайдені фрагменти російського безпілотника біля села Периправа у повіті Тулча.

26 серпня під час повітряної атаки РФ проти України повітряний простір Польщі порушив невідомий об'єкт, сказали у польських збройних силах. Польські ЗМІ повідомили, що це був, найімовірніше, російський дрон типу Shahed.

Зараз ви читаєте новину «Поки лише Білорусь відзначилася збиттям російських "шахедів". Це просто принизливо для демократичного світу - Зеленський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі