пʼятниця, 05 квітня 2024 20:31

Перезавантаження міжнародного законодавства: коли заморожені активи РФ передадуть Україні

Перезавантаження міжнародного законодавства: коли заморожені активи РФ передадуть Україні
gettyimages.com

Під час міжнародної конференції Відновлення справедливості для України в Гаазі єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс заявив, що ЄС працює над
механізмом з використання заблокованих російських активів (€207 млрд державних та €37 млрд приватних) для відшкодування збитків, завданих українській державі росіянами

Ще наприкінці січня комітет з закордонних справ Сенату США ухвалив законопроєкт, розроблений демократами та республіканцями, що дозволить президенту Джозефу Байдену отримати спеціальні повноваження та конфіскувати заморожені російські активи і направити їх Україні. 12 лютого Рада ЄС ухвалила механізм, завдяки якому бюджет Євросоюзу може накопичувати прибутки від заморожених активів Центробанку РФ на суму понад €1 млн, щоб потім спрямувати
їх на реконструкцію України. Окрім того, очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що ці кошти потрібно направити на закупівлю озброєння для України. А 13 березня Європарламент проголосував резолюцію щодо відбудови України, і тепер Єврокомісія має розробити рекомендації щодо того, як би мала Україна використовувати ці ресурси.
Отже, доля російських активів може бути вирішена у найближчі місяці. Але яким чином зміниться після цього міжнародне право і чи розпочнуться ці зміни напередодні виборів у Європарламент у червні та президентських у США, котрі заплановані на листопад?

Контрзахід як ефективний самозахист, чи провокація помсти?

У США готовий законопроєкт, який дозволить Джозефу Байдену спільно з країнами великої Сімки передати російські активи до фонду підтримки України. Такий фонд потрібен, щоби деякі країни не змогли повернути ці активи росіянам. Такий контрзахід порушить принцип недоторканності суверенних активів одних країн в інших юрисдикціях, але буде трактуватися як акт самозахисту і повернення Росії у поле міжнародного права. Документ повинен пройти повне голосування в Конгресі - тобто в Сенаті та Палаті Представників - і тільки тоді Байден зможе його підписати.
Єдиним, хто виступив проти законопроекту, був відомий республіканець Ренд Пол. Він вважає, що конфіскація нібито ще більше роздратує Кремль, який піде на чергову ескалацію агресії в Україні, бо не побачить іншого вибору. Пол вишукує аналогії, які, на його думку, були ще на початку ХІХ століття. Тож згадує про "ембарго Джефферсона" 1807 року проти Франції та Англії, яке, як він каже, спровокувало війну з англійцями в 1812 році, а рішення президента США Рузвельта заблокувати японські активи в Штатах та ввести ембарго на поставки нафти в Японію призвело до атаки японців на Перл Харбор 1941 року. Також, за словами політика, Китай та інші країни втратять віру в Сполучені Штати, як державу-гаранта стабільної світової економіки.У свою чергу, адміністрація Байдена підштовхує лідерів G7 вже в червні під час саміту "сімки" визначитися з механізмом експропріації коштів Центробанку РФ. Але Франція та Німеччина разом із Європейським центральним банком поки що чинять опір: два локомотиви ЄС стурбовані тим, що Росія може так само вчинити з європейськими активами, а також вплинути на фінансову стабільність і статус євро як резервної валюти для інших держав.

Розлучитися, залишаючись у глобальній економіці

Цікаво, що у вересні 2023 року під час "Київського безпекового форуму" американський дипломат та академік Філіп Зеліков заявив, що Кремль вже провів ряд своїх контрзаходів і готовий ліквідувати іноземні активи на своїй території як тільки Захід піде на конфіскацію активів РФ. Однак, зазначив, що деякі країни ще не зрозуміли, що перебувають у стані економічного розлучення з Росією та не усвідомлюють його наслідки. Водночас, Зеліков впевнений, що європейські побоювання надумані: "Був представлений ряд слабких фінансових аргументів на кшталт "ми не можемо чіпати активів Центробанку РФ, тому що люди не будуть вкладати гроші в євро та долари і підуть в юань". Ми з Ларрі Саммерсом (екс-міністром фінансів США – ред.) та Бобом Зеліком (екс-головоюСвітового Банку – ред.) довели, що ці заяви неаргументовані і тільки на перший погляд здаються правдоподібними. Однак вони сподобалися роздратованим банкірам".
Академік уточнив, що сьогодні міжнародні золотовалютні резерви зберігаються на 60% – в доларах США, 23% - в євро, 6% - в йені, 4% - фунтах. І тільки 3% - в юанях.
"Працюючи з союзниками згідно узгодженої стратегії, ми можемо переміщати російські активи, і немає іншого вибору, окрім як зберігати свої резерви у валютах вільного світу, тому що вони базові для перебування у світовій економіці", - сказав він.

Не тільки дивіденди, а все разом – можна чи ні?

В юрисдикціях країн G7, ЄС та Австралії заблоковано $260-280 млрд російських активів (достеменно обсяг невідомий), 191 млрд з яких у формі цінних паперів зберігається у найбільшому депозитарії Європи – бельгійській компанії Euroclear. Весь цей час цінні папери продовжували отримувати прибуток у вигляді купонних виплат та боргових погашень за облігаціями. Таким чином, накопичилась велика кількість готівки, яку Euroclear та інші депозитарії не мають права зберігати у себе. А санкції забороняють їм передавати прибуток власнику - Росії. Тож Euroclear реінвестував ці кошти в
єврооблігації, що генерують подальші відсотки з вкладень. А відсотки вже юридично належать Euroclear, а не Центробанку РФ. Так з них за два роки компанія заробила €5,2 млрд ($5,6 млрд). І уже з цих прибутків €1,085 млн у вигляді податку були перераховані до бюджету Бельгії, що згодом спрямує ці кошти на підтримку України. Однак рішення Ради ЄС і резолюції Європарламенту відкриває шлях для вилучення і решти доходів, отриманих від російських активів.

Великобританія запропонувала Україні інший варіант: надати заблоковані у Королівстві активи ЦБ РФ (біля 25 млрд фунтів) у якості позики - синдикованого кредиту або облігацій - як гарантію того, що Росія після своєї поразки буде виплачувати репарації Україні, а по завершенню їх виплат передбачається, що Британія отримає суму позики назад, а Росія – свої активи. Франція ж виступає за оподаткування надприбутків від активів РФ та передачі цього податку Україні (€3-5 млрд на рік).

Проте, все повинно бути виключно в рамках міжнародного права, перекроювати яке зараз не на часі – це послабить Європу. Тим паче, Euroclear і є одним з тих голосів, який застерігає від повної конфіскації російських активів, оскільки це підірве довіру до самої компанії і до євровалюти (В Росії Euroclear вже затягали по судах). Хоча банкіри погоджуються на відчуження доходів від реінвестованих активів РФ, бо вони, знов-таки, є вже власністю Euroclear. Філіп Зеліков вважає так: "Якщо у вас є законне право забирати дивіденди, то є й також законне право на всю суму. З точки зору законності, чіткіше буде перевести кошти Україні напряму, аніж намагатися конфіскувати їх через податки, тому що це буде виглядати, ніби вони експропріюються для власної країни, а не на користь постраждалих українців".Дипломат пропонує покласти російські гроші на національні і міжнародні депозитні рахунки, звідки вони можуть бути зняті винятково для компенсації українським жертвам російського вторгнення (власне, ЄС вже розробляє подібний механізм). Одночасно з цим за участю США треба створити, наприклад, координаційну платформу з країн G7 - для нагляду за рухом і цільовим використанням коштів на відбудову і будівництво нової інфраструктури.

Проблемне оподаткування і утримання від подвійних стандартів

У Європарламенті досліджували як можна було б узаконити конфіскацію активів РФ. Європейці більше схиляються не до повної конфіскації, а до одноразового оподаткування непередбачуваних прибутків/надприбутків від них. Але не знаючи подробиць контрактів, за якими розміщені активи в
Euroclear, важко визначити, чи є накопичені дивіденди непередбачуваними чи вони - типові
прибутки. Але навіть непередбачуваний прибуток оподатковувати буде непросто через різні практики. "Наприклад, у Німеччині інші держави сплачують податки з пасивних доходів від розташованих там активів, а у Великобританії – поки що ні. ЗВР – це інший вид державної власності і, оскільки вони служать суверенним цілям, вони, як правило, захищені від обмежень. Ймовірно, це пошириться на відсоткові прибутки з цих заморожених активів", - вказує експерт з міжнародного законодавства Деніел Франчіні. Поки очевидно, що будь-яке рішення кардинально змінить міжнародний правопорядок. Тому фахівці попереджають: під час перебудови міжнародного права вкрай важливо, зокрема, уникнути упереджень і подвійних стандартів - зробити так, щоб усі держави
мали право на контрзаходи, а не тільки постраждалі від агресії та їх союзники (які не
постраждали від неї). Під ці $60 млрд допомоги Україні конгресмени можуть проголосувати і експропріацію активів РФ, яка повинна також підштовхнути Європу до більш рішучих дій.
Таке рішення прогнозує екс-посол США в Україні Джон Гербст. Дипломат у ексклюзивному коментарі Gazeta.ua заявив, що законопроєкт є хорошим кроком у
вірному напрямку і, якщо Сполучені Штати діятимуть рішуче, він матиме вплив.

Але питання поводження з російськими активами також вимагає співпраці з іншими країнами та ЄС. "Півроку тому європейці схилялися до того, щоб нічого не робити, і з того часу було досягнуто певного прогресу, але потрібно зробити більше. Тож я думаю, що Сполучені Штати працюватимуть над тим, щоб переконати їх також передати активи. Нам потрібно передати всі активи, щоб Україна змогла підтримувати себе і воювати.

Американському політикуму треба прийти до тями, припинити
дебати щодо того, як закон змінить міжнародне право та прийняти спецповноваження для конфіскації активів

Я думаю, є досить непогані шанси на те, що REPO act буде прийнятий десь в той самий період часу, як і пакет допомоги, або разом з ним. В будь-якому разі, це точно станеться. Я вважаю, що Вашингтону зараз легше ухвалити конфіскацію російських активів, аніж надати Україні необхідну та більш досконалу зброю", - переконаний екс-посол США в Україні Джон Гербст. Екс-посол США у Польщі та координатор Держдепартаменту США з санкційної політики (2013-2017) Деніел Фрід у ексклюзивному коментарі Gazeta.ua погодився з колегою і підкреслив, що зараз американському політикуму треба прийти до тями, припинити дебати щодо того, як закон змінить міжнародне право та прийняти спецповноваження для конфіскації активів, при цьому не ускладнюючи питання.

"Ми вже перетнули межу, коли заблокували російські активи. Ми вже заявили, що Росія не має доступу до своїх власних грошей, тому що вона веде незаконну війну проти України. Якщо активи суверенні, то це не означає, що вони в цих обставинах недоторкані. Тому, прийнявши це рішення, необхідно його завершити: взяти гроші і використати їх для допомоги Україні", - сказав Фрід.

Зараз ви читаєте новину «Перезавантаження міжнародного законодавства: коли заморожені активи РФ передадуть Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі