субота, 19 листопада 2022 09:06

Спецтема: Війна Росії проти України

Переговори з РФ і тиск на Зеленського: в Білому домі роз'яснили свою позицію

Переговори з РФ і тиск на Зеленського: в Білому домі роз'яснили свою позицію
У Раді національної безпеки Білого дому відкинули думку, що Вашингтон тисне на Україну. Фото: eastnews.ua

Тільки президент України Володимир Зеленський може ухвалити рішення про початок переговорів з Росією.

Сполучені Штати Америки не підштовхують Київ до переговорів з РФ, заявив 18 листопада представник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі, повідомляє "Голос Америки". У США відкинули думку, що Вашингтон тисне на Україну в цьому питанні.

"Ми згодні з тим, що дипломатичне врегулювання є найкращим рішенням, не рахуючи виведення військ (російським диктатором. – Gazeta.ua) Володимиром Путіним. Ми також наголошуємо, що лише Зеленський визначатиме, чи готовий він до переговорів, коли і як ці переговори виглядатимуть. Ніхто в США не штовхає, не схиляє і не підбиває українського лідера", – сказав він.

Кірбі зробив цю заяву за два дні після того, як голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі припустив, що після великих перемог на полі бою та значного ослаблення військ РФ Україна може скористатися цим, щоб розпочати мирні переговори.

Білий дім підкреслив, що жодного тиску на Україну в цьому питанні немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росії не виграти: в Держдепі США зробили важливу заяву щодо війни в Україні

"Ми не збираємося дискутувати з Росією про припинення війни в Україні без участі України в цьому діалозі. Цей діалог не ведеться, тому що президент Зеленський ясно дав зрозуміти, що він не готовий до цього", – зазначив Кірбі, додавши, що звинувачувати Зеленського в цьому не можна, оскільки РФ продемонструвала, що не готова до переговорів.

Водночас на думку генерала Міллі, малоймовірно, що Київ найближчим часом зможе повернути всі тимчасово окуповані території, зокрема Крим, який РФ захопила 2014 року. Згодом Міллі заявив, що Україна сама має визначати, коли і за яких умов вона буде готова піти на переговори.

Адміністрація президента Сполучених Штатів Америки Джозефа Байдена працює над збільшенням фінансування допомоги для України. Заяву в п'ятницю озвучив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому.

Зараз ви читаєте новину «Переговори з РФ і тиск на Зеленського: в Білому домі роз'яснили свою позицію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі