неділя, 26 січня 2014 13:26

Палій: "Прем'єрство Яценюка без реальних інструментів виглядає як "підстава"

Палій: "Прем'єрство Яценюка без реальних інструментів виглядає як "підстава"
Фото: schoollife.org.ua

Переговори влади і опозиції продовжаться попри те, що вчора лідери останньої відмовились посідати запропоновані президентом посади прем'єра та віце-прем'єра.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів політолог Олександр Палій.

- По-перше, вони не повністю не пристали на пропозиції, бо ще йдуть розмови з владою. По-друге: було замало гарантій. Якщо Яценюк просто займає посаду прем'єра, його можна у будь-який момент звільнити і скинути на нього відповідальність. Потрібно говорити про повернення Конституції 2004 року: якщо робити це - то негайно.

Дуже важливий контроль за силовими структурами, бо, по суті, йде терор з боку влади. Опозиція може заходити ввечері у якісь громадські приміщення і дивитися, та владні бойовики, по суті, вже зараз вбивають людей. Тільки за вчора було кілька поранених і один вбитий. Це зовсім інший формат боротьби. Для нього обов'язково потрібен контроль за правоохоронними органами. Якщо Яценюк буде сидіти у кріслі прем'єра, а навколо вбиватимуть людей, це йому і Україні ніяк не допоможе.

Про що ще потрібно домовлятися?

- Про багато речей. Найперше - про негайне підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Необхідне також вживання антикорупційних заходів. Чи зобов'яжуться "регіонали" за це голосувати? Є дуже великі сумніви з цього приводу. Але таке питання перед тим, як посысти прем'єрську посаду, потрібно поставити і отримати однозначні відповіді.

Тому пропозиція для Яценюка цікава, але без реальних інстурментів вона виглядає як "підстава".

Попередній результат переговорів свідчить про те, що влада злякалася і готова далі домовлятися?

- Майдан вплинув на владу. Коли вони бачать, що по людях стріляють, а вони все одно не бояться, і так по всій Україні, розуміють, що за них так ніхто стояти не буде. Навіть, якщо вони платитимуть гроші. Дуже вплинула на них ситуація у регіонах.

Тому зараз намагатимуться розколоти цей протестний рух.

Як саме?

- Якщо, наприклад, Яценюк піде у прем'єри, не отримавши ключових речей з питань безпеки та амністій, то не втримає ситуацію. Крім того, пропонують Яценюку посаду прем'єра, а Кличку - тільки віце-прем'єра. Хоча у Кличка рейтинг об'єктивно більший. Намагаються їх посварити між собою.

Тобто ці пропозиції - маніпулятивні?

- Так. Але опозиція продовжує домовлятися, тому, можливо, на щось і вийдуть. Зараз ситуація така, що уряд національної єдності, який би зрівняв і владу, і опозицію у можливості вирішувати долю країни, - хороший варіант. Цим шляхом треба йти.

Як зберегти баланс вимог у цих переговорах?

- Цей баланс постійно змінюється, оскільки змінюється ситуація у країні. Треба орієнтуватися на те, як суспільство сприйме ті чи інші кроки. Бо воно вже стало активним двигуном ситуації. Усе дуже залежить від подій на Майдані і в регіонах.

Опозиції головне - орієнтуватися на потреби країни.

Зараз ви читаєте новину «Палій: "Прем'єрство Яценюка без реальних інструментів виглядає як "підстава"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі