пʼятниця, 02 вересня 2022 23:14

Спецтема: Війна Росії проти України

Очільник МАГАТЕ дав попередню оцінку ситуації на Запорізькій АЕС

Очільник МАГАТЕ дав попередню оцінку ситуації на Запорізькій АЕС
Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів свої перші враження від візиту на ЗАЕС. Фото: Українська правда

Голова Міжнародного агентства Організації об'єднаних націй з атомної енергетики Рафаель Ґроссі дав попередню оцінку безпекової ситуації на Запорізькій атомній електростанції.

Найбільше занепокоєння викликає фізична цілісність об'єктів АЕС. Інспектори місії МАГАТЕ "на власні очі бачили" пробоїни та інші пошкодження, які є, очевидно, результатом воєнних дій ,повідомив він на брифінгу для медіа, інформує Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни ґвалтують співробітниць ЗАЕС – Жданов

Гроссі назвав сім пунктів, які викликають занепокоєння:

1) Фізична цілісність – існує серйозна загроза. Експерти бачили пробоїни, цілісність об'єкту було порушено кілька разів.

2) Повна функціональність систем – помірні проблеми з безпекою. Більшість працює і перебуває в робочому стані. Були пошкодження на кшталт розриву кабелів і пошкоджень окремих блоків.

3) Безпека команди станції – є проблеми. Знайдено "спосіб співіснування" між колективом станції та російськими окупантами, який забезпечує достатній рівень безпеки. Водночас неможливо ігнорувати те, що ситуація окупації станції не є нормальною.

4) Зовнішнє енергозабезпечення – є проблеми. Два енергоблоки станції зараз працюють. Коли станція відключалася від енергосистеми, працювали дизельні генератори. Це забезпечило мінімальний рівень безпеки системи.

5) Логістичне обслуговування об'єкта – є невеликі проблеми. Через окупацію розірвано ланцюжки постачань. Команді поки що вдалося вирішити проблему в оперативному режимі.

6) Радіаційний фон – є проблеми. Системи контролю функціонують, але загроза зберігається.

7) Відносини із регулятором – помірні проблеми з безпекою. Значною мірою станція залишається під контролем регулятора.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі ввечері 1 вересня повідомив, що закінчив перший тур відвідування ЗАЕС. За його словами, працівники Міжнародного агентства з атомної енергії постійно перебуватимуть на території АЕС.

Вранці 1 вересня російські окупанти обстріляли із гелікоптерів К-52 Енергодар, де розташована станція.

Внаслідок російського мінометного обстрілу майданчика ЗАЕС спрацював аварійний захист і відключився 5-й енергоблок.

Ґроссі повідомляв, що під час перебування місії на станції було "незручно близько" чути звуки боїв.

Зараз ви читаєте новину «Очільник МАГАТЕ дав попередню оцінку ситуації на Запорізькій АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі