четвер, 04 січня 2024 06:28

Спецтема: Війна Росії проти України

Обмін військовополоненими - аналітики з'ясували приховані мотиви РФ

Обмін військовополоненими - аналітики з'ясували приховані мотиви РФ
Росія та Україна провели обмін військовополоненими 3 січня, який став найбільшим за весь час війни і першим офіційним обміном військовополоненими із серпня 2023 року. Фото: t.me/Koord_shtab

Російські чиновники можуть бути зацікавлені в обміні полоненими, щоб показати Росію країною, яка дотримується гуманітарних та інших правових принципів.

Вибір часу для обміну може бути частиною нової інформаційної кампанії ворога, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

"РФ виявила готовність взяти участь у найбільшому обміні військовополоненими з початку війни і першому обміні за майже п'ять місяців. Бажання запустити нову інформаційну кампанію може бути пов'язане з тим, що за останні кілька тижнів відбулася ціла серія інцидентів, коли російські війська використовували українських полонених солдатів і офіцерів для явних порушень Женевської конвенції про військовополонених", - сказано в повідомленні.

Зокрема використали українців у активних бойових діях як живий щит і провели страту без суду і слідства українських військовополонених, які здалися в полон і були явно не придатні для ведення бою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головна проблема з обміном – Росія не хоче забирати своїх громадян

Аналітики ISW припускають, що російське керівництво, можливо, вирішило провести такий великий обмін військовополоненими в цей час, щоб ослабити повідомлення про зловживання росіян щодо українських військовополонених і показати Росію як таку, що зацікавлена діяти в рамках міжнародного права і норм.

"Російські високопосадовці часто дуже зацікавлені в тому, щоб зобразити РФ як таку, що дотримується гуманітарних та інших правових норм, і вибір часу для цього обміну полоненими може бути частиною цих ширших інформаційних зусиль", - звітують експерти.

Із російського полону вчора повернули додому 230 українських воїнів і цивільних. Зокрема, 2024 рік дав старт 49-му обміну. І нині вже 2828 захисників удома.

Зараз ви читаєте новину «Обмін військовополоненими - аналітики з'ясували приховані мотиви РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі