четвер, 04 листопада 2021 12:21

Навіть бійцям недоплачують на фронті - Клімкін про готовність України до НАТО

Навіть бійцям недоплачують на фронті - Клімкін про готовність України до НАТО
Майже все озброєння в нас досі радянське. Це не найкращий сигнал на дорозі в НАТО, констатує Павло Клімкін. Фото: Тарас Подолян

Україна гальмує на шляху необхідних для вступу в Північноатлантичний альянс реформ і недостатньо фінансує оборонну сферу, розповів в інтерв'ю журналу "Країна" міністр закордонних справ 2014-2019 років Павло Клімкін.

"Наш оборонний бюджет зріс на 5,95 відсотка, а російський - на 14,14. Коли кажемо про загрозу повномасштабного вторгнення, а потім збільшуємо бюджет менш ніж на шість відсотків, то чи не є ми отим хлопчиком, який гукав: "Вовк, вовк!". А коли звір справді напав, ніхто вже не повірив. У нас навіть бійцям недоплачують бойові на фронті. На День захисників і захисниць військовим видали гроші. Як в СРСР - на тобі на свято", - сказав дипломат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маємо переконати Захід, що Путін не зруйнує Україну - Павло Клімкін

Змінюється структура Збройних сил, покращується логістика, зазначив ексміністр.

"Але коли я дивився останній парад, бачив: майже все озброєння в нас досі радянське. Це не найкращий сигнал на шляху в НАТО. У боротьбі з корупцією маємо проблему на проблемі. Повний параліч конкурсу на посаду голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Великі проблеми з роботою Національного антикорупційного бюро. А саме з доведенням справ до суду й вироків. Партнери кажуть: якщо є корупція, то має бути й боротьба. Єдиним її критерієм мають бути судові вироки. Без них це все - імітація. Погано функціонує судова система. Через це західні інвестори не хочуть іти до нас. Усе це створює для європейця імідж країни, що не знайшла себе. Яка, з одного боку, завдяки своїм людям може перемагати на Майданах і зупиняти Путіна, а з іншого - губить власні перемоги. Нам треба жити ментальністю і логікою перемоги", - говорить Клімкін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для вступу в Євросоюз треба 15 років - Клімкін

Додав, що структуру територіальної оборони створюємо повільно. Також мляво триває цифровізація у правоохоронних органах, "хоча це чи не єдине з реальних досягнень чинної влади".

Верховна Рада ухвалила закон "Про основи національного опору" влітку цьогоріч. Передбачає розвиток територіальної оборони й створення опору. Депутати ухвалили також закон "Про основи національного спротиву", який набуде чинності із 2022 року.

Зараз ви читаєте новину «Навіть бійцям недоплачують на фронті - Клімкін про готовність України до НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі