пʼятниця, 11 лютого 2022 18:29

Спецтема: Ворог біля українського кордону

НАТО: Путін може спробувати повалити владу у Києві

НАТО: Путін може спробувати повалити владу у Києві
Ризик нового збройного конфлікту в Європі зберігається. Фото: Reuters

Росія може спробувати повалити владу в Києві, здійснивши гібридні підривні дії та кібератаки.

Ризик військового вторгнення в Україну залишається високим, заявив 11 лютого Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час відвідування військової бази у Румунії.

"Зберігається ризик повномасштабного вторгнення з боку Росії, але також існує ризик інших агресивних дій, зокрема спроби повалити владу у столиці України, гібридні та кібератаки. Військове нарощування РФ триває. Ми бачили агресивну риторику російської сторони, і ми знаємо, що багато офіцерів розвідки РФ діють в Україні", - сказав він під час розмови з президентом Румунії Йоганнісом Клаусом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія має 48 годин: Україна вимагає роз'яснень щодо активності на кордоні

Ознак зменшення напруги на кордонах України немає. Поєднання військового нарощування, войовничої риторики та фактів використання російських сил проти сусідів у минулому є приводом серйозного занепокоєння.

"Ми маємо бути готовими реагувати, якщо РФ знову застосує силу проти України. Ризик нового збройного конфлікту в Європі зберігається. Кількість російських військ зростає. Ми продовжуємо спроби вести діалог із президентом Росії Володимиром Путіним, аби переконати провести деескалацію", - додав Столтенберг.

Росія продовжує накопичувати війська біля кордонів України. Сценарій нападу може передбачати захоплення майже половини українського озброєння на схід від Дніпра. Країна-агресор залучила 100 зі 168 батальйонно-тактичних груп своїх збройних сил. У кожній - 800-900 військовослужбовців, але їхня кількість зростає щодня. Військові РФ можуть дістатися Києва впродовж 48 год.

Зараз ви читаєте новину «НАТО: Путін може спробувати повалити владу у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі