неділя, 28 серпня 2022 16:45

Наркотичні лікарські засоби відпускатимуть за електронним рецептом

Наркотичні лікарські засоби відпускатимуть за електронним рецептом
Електронний рецепт на наркотичні (психотропні) лікарські засоби запустять у листопаді. Фото: pixabay.com

В Україні спрощують доступ до лікарських засобів пацієнтам, які потребують складного лікування відповідно до медичних показань.

Також посилюють контроль за відпуском з аптек ліків, що містять наркотичні засоби і психотропні речовини. Про це повідомили в уряді.

Запуск електронного рецепта на наркотичні (психотропні) лікарські засоби запланували на листопад.

Передбачається перехідний період для медичних закладів. Лікарі закладів, які підключені до електронної системи охорони здоров'я, повинні будуть призначати такі ліки за електронними рецептами.

У разі відсутності підключення до ЕСОЗ – за паперовими з використанням спеціальних рецептурних бланків форми №3.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україну привезли 100 тис. доз вакцини Janssen від коронавірусу

Для відпуску препаратів за е-рецептом аптеки, що мають відповідну ліцензію на відпуск наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, повинні обов'язково зареєструватися в ЕСОЗ.

Із випискою електронного рецепта пацієнту надходитиме смс із номером рецепта та унікальним кодом погашення. Номер і код він має повідомити фармацевту в аптеці для отримання препаратів, призначених рецептом.

Наступний крок – впровадження електронного рецепта на всі рецептурні препарати – очікується у 2023 році.

З 1 серпня купити антибіотики можна буде лише за електронним рецептом. За ним необідно звернутися в державну або в приватну лікарню.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив, що в Україні вирішили повернутися до виписки електронних лікарняних дистанційно без відвідування медичного працівника.

Зараз ви читаєте новину «Наркотичні лікарські засоби відпускатимуть за електронним рецептом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі