пʼятниця, 21 травня 2021 14:41

Наближений до Медведчука і Лукашенка олігарх заробив на "Великому будівництві" 320 млн - ЗМІ

Наближений до Медведчука і Лукашенка олігарх заробив на "Великому будівництві" 320 млн - ЗМІ
Крім старшого сина Миколи, продажем нафтопродуктів займається його дружина. Фото: "Схеми"

Компанії білоруського олігарха Миколи Вороб'я, наближеного до самопроголошеного президента Олександра Лукашенка та нардепа від ОПЖЗ Віктора Медведчука, заробили понад 320 млн грн на реалізації президентської програми Володимира Зеленського "Велике будівництво".

Минулого року білоруський "Нафтобітумний завод" Вороб'я суттєво збільшив поставки бітуму в Україну, де основними кінцевими покупцями продукції стали учасники "Великого будівництва", йдеться у спільному розслідуванні програми "Схеми" та білоруського телеканалу "Белсат".

"Білоруський завод Вороб'я найчастіше реалізовував свою продукцію в Україні не напряму, а через українську фірму "БелКазТранс Україна" свого 38-річного сина і повного тезки - Миколи Миколайовича Вороб'я, громадянина України. Останній при перепродажі субпідрядникам "Великого будівництва" виставляв уже набагато вищу ціну, що у кінцевому рахунку здорожчувало його фінальну вартість", - йдеться у матеріалі.

Діяльність Вороб'я в Україні не обмежується постачанням бітуму. Починаючи з 2019-го він стрімко увійшов одразу у три стратегічні сфери української економіки. У 2020 році його білоруська компанія БелКазТранс імпортувала близько половини дизельного пального, яке постачалося в Україну із РФ. Українські активи білоруського олігарха оформлені на членів його родини, громадян України. Так, компанія його сина, "БелКазТранс Україна" у 2020 році забезпечувала логістику при імпорті російського вугілля для українських металургійних підприємств та електростанцій. Іншим компаніям посадовці російських залізниць не давали згоду на перевезення. Послугами компанії сина Вороб'я користуються і найбільші промислові групи країни.

"Із березня 2020-го і до сьогодні ця компанія регулярно отримує оплату за свої експедиторські послуги від найбільших споживачів вугілля в Україні - холдингів Метінвест та ДТЕК Ріната Ахметова, а також "Інтерпайп" Віктора Пінчука. У грудні 2019-го естонська компанія Вороб'я NT Marinе отримала дозвіл від російського уряду на майже 50% від поставок вугілля в Україну. У березні 2020 року найбільші імпортери змогли отримати такі дозволи самотужки. А у 2021 році NT Marinе продовжила як посередник імпортувати вугілля. Наприкінці березня в Україну розпочала поставки також інша естонська фірма, пов'язана із Вороб'єм - NT Bunkering. Водночас ці естонські компанії протягом 2018-2020 років доставляли нафтопродукти російського "Новошахтинського заводу нафтопродуктів" Медведчука до ЄС та в Україну", - йдеться у матеріалі.

В Україні живе двоє синів Вороб'я від попереднього шлюбу, а частина родини залучена у бізнес. Крім старшого сина Миколи, продажем нафтопродуктів займається його дружина (невістка олігарха) - Валерія Воробей - через українську компанію Укрбелнафтопродукт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Козак після санкцій втік за кордон за допомогою білоруського олігарха - "Схеми"

Микола Воробей, проти якого запроваджені санкції ЄС, є "гаманцем" Лукашенка, але разом з тим володіє ПрикарпатЗахідтранс. Цією компанією користувався Віктор Медведчук. Він та його соратник Тарас Козак тримають великі суми в банку Воробья. При цьому білоруський олігарх не потрапив під українські санкції.

Зараз ви читаєте новину «Наближений до Медведчука і Лукашенка олігарх заробив на "Великому будівництві" 320 млн - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі