четвер, 20 жовтня 2011 15:11

На екс-суддю, який у 2001 році звільнив Тимошенко, завели справу

На екс-суддю, який у 2001 році звільнив Тимошенко, завели справу

Екс-суддю Печерського суду Миколу Замковенка, який у 2001 році звільнив Юлію Тимошенко з-під варти, прокуратура звинувачує у низці службових злочинів.

Порушено кримінальну справу, пише "Дело".

Кримінальну справу щодо Замковенка порушена у зв'язку з тим, що "будучи посадовою особою, постійно здійснюючи функції судової влади - правосуддя, в період з 1996-го по 2001 рік вчинив службові злочини і злочини проти правосуддя, пов'язані з використанням службового становища".

Згідно з матеріалами слідства, Замковенко звинувачується в тому, що протягом зазначеного періоду не забезпечив повний, всебічний та об'єктивний розгляд судових справ з дотриманням встановлених законом строків і допустив службову недбалість, зловживання владою і службовим становищем, а також службове підроблення.

"Приховуючи факти зловживання владою та службове недбальство, переслідуючи при цьому мету утриматися на посаді судді та голови Печерського районного суду Києва, Замковенко реалізував свої кар'єристські мотиви, спрямовані на отримання державних нагород та відзнак", - йдеться в матеріалах досудового слідства.

У перелік злочинів, які інкримінуються екс-голові Печерського суду, входять понад 10 незаконних рішень суду. У більшості випадків претензії прокурорів відносяться до законності вироків, які було винесено Замковенко у 1996, 1997, 1998, 1999, 2000 роках. При цьому слід зазначити, що в кримінальній справі немає претензій до судді, пов'язаних з його рішенням про звільнення екс-віце-прем'єра Тимошенко з-під варти в 2001 році.

У той же час серед рішень, які стали підставою для кримінального провадження проти колишнього судді, є, наприклад, постанова Печерського суду Києва від 1999 року про порушення кримінальної справи відносно голови правління АКБ "Укрсоцбанк".

Досудове слідство у справі проти Замковенка вже завершено.

27 травня 2011 Апеляційний суд Київської області, який виступив першою судовою інстанцією з розгляду кримінальної справи, відправив її на додаткове розслідування в прокуратуру Києва. Правоохоронний орган оскаржив це рішення, і Вищий спеціалізований суд з розгляду кримінальних і цивільних справ України 29 вересня 2011 року скасувати рішення апеляції і направив матеріали до Апеляційного суду Києва для вирішення питання про підсудність цієї справи.

Зараз ви читаєте новину «На екс-суддю, який у 2001 році звільнив Тимошенко, завели справу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі