понеділок, 18 березня 2013 13:55

"Ми рухаємося до побудови диктатури білоруським шляхом", - Княжицький про відповідальність за наклеп

"Ми рухаємося до побудови диктатури білоруським шляхом", - Княжицький про відповідальність за наклеп
Микола Княжицький. Фото: ua.korrespondent.net

При залежній судовій системі будь-які обмеження свободи слова є шляхом до репресій.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат від фракції "Батьківщина", член комітету з питань свободи слова та інформації Микола Княжицький.

Говорячи про ініціативу заступника генерального прокурора Рената Кузьміна щодо того, що необхідно ввести відповідальність за наклеп, нардеп зауважив, що подібні нововведення наближають Україну до диктатури "білоруського" зразка.

"Я є категоричним противником цього. Я пам'ятаю, як особисто проти мене порушували кримінальну справу за наклеп на Кравчука. Тому в мене є власний досвід спілкування з прокуратурою по цій статі, коли вона ще вела за собою кримінальну відповідальність. Вважаю це абсурдом, поверненням до минулого і намаганням обмежити свободу слова", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кузьмін хоче ввести в Україні кримінальну відповідальність за наклеп

Княжицький зауважив, що наразі неправдиву інформацію оскаржують через суд, та вводити кримінальну відповідальність за подання тої чи іншої інформцаії є неприпустимим.

"Якщо подана неправдива інформація, то її можна спростувати через суд. Є також і саморегуляція медіа, та й багато різних регуляторів. Але всі вони не пов'язані з кримінальною відповідальністю. Бо не можна ув'язнювати людину за висловлену думку", - зауважив парламентар.

Він додав: "Оскільки ми живемо в країні, де судова гілка влади не є незалежною і це визнано всіма, то це лише відкриває шлях до чергових репресій в Україні. Незалежно від того, чи ви висловите власну думку, чи ви скажете неправду навмисно — ніхто в цьому розбиратися не буде".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донцова "відпочиває" у порівнянні із Генпрокуратурою – депутат

Коментуючи те, що Кузьмін вважає, що цю норму варто застосовувати і проти деяких політиків, зокрема "Григорія Немирі, Сергія Власенка та Євгенії Ти­мошенко, які шляхом дифамації під час міжнародних контактів дискредитували систему правосуддя України на міжнародному рівні", Княжицький зауважив, що при прийняття подібної норми постраждають не так представники опозиції, як українське суспільство в цілому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лутковська подала в суд на Кужель за "наклеп" про зв'язки з Лавриновичем

"Очевидно, що ми рухаємося до побудови диктатури за білоруським шляхом. Для будь-якої нормальної людини це не є прийнятним. І це не тиск на опозицію, це тиск на суспільство, на кожного громадянина, на його право висловлювати свою точку зору, на журналістів. Очевидно, що ми, як демократичні люди, маємо цьому опиратися", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «"Ми рухаємося до побудови диктатури білоруським шляхом", - Княжицький про відповідальність за наклеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі