вівторок, 14 березня 2023 17:26

Міноборони збиралося купувати картоплю по 27 грн – Bihus.Info

Міноборони збиралося купувати картоплю по 27 грн – Bihus.Info
Журналісти розповіли нову подробиці у темі закупівель продуктів. Фото: president.gov.ua

Міністерство оборони до розголосу щодо цін на продукти харчування для військових збиралось купувати картовлю в одного з постачальників по 27 грн за кілограм.

Це у кілька разів дорожче, ніж той купував сам. Про це повідомили журналісти Bihus.Info.

Журналісти отримали видаткові накладні і копію контракту, укладеного міністерством на постачання продуктів військовим у 2023 році із фірмою "Гарна справа".

У порівнянні з фірмою "Актив компані", чий контракт раніше оприлюднило видання ZN.ua, постачальник "Гарна страва" пропонував дешевші яйця (8-8,5 грн за штуку), але вищі ціни на овочі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тихенько відійшов у ліс": суд оголосив вирок "слузі"

Картопля у першій, річній версії договору з фірмою (а також у накладних) мала постачатись вже в січні по 27 грн/кг (з ПДВ), капуста – по 33 грн/кг, буряк – по 30 грн/кг.

При цьому купляла картоплю у січні компанія по 7,2-10,5 грн (зб ПДВ), капусту – за ціною до 12,5 грн/кг, буряк – до 11 грн/кг.

Тобто різниця між закупівельною ціною і ціною поставки в Міноборони у січні становила по картоплі 16,5-19,8 грн, капусті – від 20,5 грн, буряку – щонайменше 19 грн на кілограмі.

У лютому Міноборони змінило договори з усіма постачальниками, скоротивши строки договорів до трьох місяців. Завдяки цьому у договорі з "Гарна страва" ціна на овочі впала на 7-10 грн за кілограм.

Міноборони не встигло оплатити січневі поставки за першою версією укладених контрактів.

Проплати були зупинені після публікації "Дзеркалом тижня" копії одного з контрактів. Продукти, поставлені військовим в січні-лютому, будуть оплачуватись за скоригованими цінами.

"Припускаю, що ми будемо продовжувати контракти знов коротко. На два-три місяці максимум, для того, щоб все одно вийти на якусь нову систему", – сказав у коментарі журналістам міністр оборони Олексій Резніков.

У січні ЗМІ повідомили, що Мінборони закуповує продукти для військовослужбовців удвічі – утричі дорожче, ніж у роздрібних магазинах Києва. Контракт на понад 13 млрд грн Міноборони уклало з фірмою зі статутним капіталом 1000 грн.

2 лютого суд заарештував звільненого заступника міністра оборони В'ячеслава Шаповалова.

Днем раніше правоохоронці повідомили про підозру йому, колишньому виконувачу обов'язків директора департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони Богдану Хмельницькому та ексзаступнику державного підприємства "Промоборонекспорт" Володимиру Терещенку. Хмельницького заарештували.

Зараз ви читаєте новину «Міноборони збиралося купувати картоплю по 27 грн – Bihus.Info». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі