середа, 01 лютого 2023 13:23

Спецтема: Війна Росії проти України

До топпосадовців Міноборони прийшли з обшуками та вручили підозри
Оновлено
7

Ексначальник департаменту закупівель Міноборони отримав підозру за неякісні бронежилети
Фото: СБУ
Ексначальник департаменту закупівель Міноборони отримав підозру за неякісні бронежилети
Ексначальник департаменту закупівель Міноборони отримав підозру за неякісні бронежилети
Ексначальник департаменту закупівель Міноборони отримав підозру за неякісні бронежилети
Ексначальник департаменту закупівель Міноборони отримав підозру за неякісні бронежилети

Правоохоронці повідомили про підозру колишньому виконувачу обов'язків директора департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони Богдану Хмельницькому, ексзаступнику міністра оборони В'ячеславу Шаповалову та ексзаступнику державного підприємства "Промоборонекспорт" Володимиру Терещенку.

Також до згаданих посадовців навідалися з обшуками, повідомив нардеп Олексій Гончаренко в Telegram 1 лютого.

Хмельницькому оголосили підозру за фактом розтрати ним державних коштів на суму 107 796 050 грн та щодо забезпечення підрозділів Збройних сил неякісними бронежилетами у кількості 5,7 тис. одиниць, пише "Українська правда" з посиланням на джерела.

Шаповалов отримав за незаконні дії, внаслідок яких окремі підрозділи ЗСУ були неукомплектовані засобами індивідуального захисту на суму понад 1 млрд грн, зазначає УП.

"Також Офіс генпрокурора оголосив підозру колишньому заступнику державного підприємства "Промоборонекспорт" Терещенку (зараз заступник начальника Управління координації зовнішньоекономічної діяльності МО. – Gazeta.ua) за фактом заволодіння ним шляхом зловживань та службових підроблень державними коштами в розмірі 1 340 000 доларів", – пише видання.

Шаповалов лобіював укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами, а також закупівель бронежилетів, касок, одягу та інших речей для потреб ЗСУ низької якості. Всі договори укладалися за повною передплатою, пише "Цензор.НЕТ" з посиланням на джерела в правоохоронних органах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корупційний скандал у Міноборони: слово взяв Залужний

Оновлено о 13:10: Служба безпеки України офіційно підтвердила вручення підозри Хмельницькому за трьома кримінальними статтями. Зараз йому обирають запобіжний захід.

"Співробітники СБУ викрили колишнього очільника Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони на розтраті понад 100 мільйонів гривень державних коштів", – повідомила пресслужба СБУ, не назвавши прізвища експосадовця.

За даними слідства, він закупив для ЗСУ майже 3 тис. неякісних бронежилетів на понад 100 млн грн.

"За даними декількох незалежних експертиз, дані вироби не відповідають вимогам IV класу бронежилетів і не можуть належним чином захистити українських воїнів", – пояснили в СБУ.

За скоєне посадовцю загрожує від п'яти до восьми років в'язниці. В СБУ наголосили, що ініціювали відкликання партії неякісних бронежилетів на склади Міноборони.

"СБУ проводить слідчі дії щодо інших посадовців у секторі безпеки й оборони, які можуть бути причетними до протиправної діяльності та шкодять держбезпеці", – підсумували у відомстві.

21 січня ЗМІ повідомило, що Міноборони закуповує харчі для військовослужбовців дорожче у два-три рази, ніж у магазинах Києва. Грудневу угоду з "Актив компані" від імені міністерства підписав Богдан Хмельницький, який фігурував у справі про розкрадання $580 тис. доларів під час закупівлі військової амуніції.

Міноборони назвало інформацію про дорогі харчі брехнею та маніпуляцією та обіцяло звернутися до СБУ. Міністр оборони Олексій Резніков відкинув звинувачення до Міноборони.

В'ячеслав Шаповалов подав у відставку і був звільнений 24 січня на фоні скандалу через закупівлі за завищеними цінами продуктів для військових. Було звільнено і Богдана Хмельницького з посади, про що стало відомо 25 січня.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив оновити систему державних закупівель для ЗСУ, яка передбачатиме публікацію цін на продукти й товари.

Зараз ви читаєте новину «До топпосадовців Міноборони прийшли з обшуками та вручили підозри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі