пʼятниця, 02 листопада 2012 11:56

Лазаренко знову опинився за гратами

Лазаренко знову опинився за гратами
Фото: ru.tsn.ua

Адвокат колишнього прем'єр-міністра Павла Лазаренка Деніел Горовіц поділився деякими подробицями його звільнення з каліфорнійської в'язниці Terminal Island.

Як виявилося, пан Лазаренко, ледь вийшовши на волю, знову опинився за гратами. Тепер - у зв'язку з невизначеністю свого статусу в США. Очікується, що екс-прем'єр залишиться в ізоляторі в місті Сакраменто до тих пір, поки американська влада не прийме рішення про його легалізації або депортації, повідомляє сайт "Коммерсант.ua".

Про звільнення 1 листопада 2012 Лазаренка з в'язниці Terminal Island в Лос-Анджелесі, де він відбував покарання після вироку американського суду, було відомо заздалегідь. Як відомо, юстиція США визнала українського політика винним по ряду звинувачень, в тому числі у відмиванні незаконно отриманих в Україні доходів. Вчора тюремна адміністрація повідомила, що пан Лазаренко раннім вранці 1 листопада покинув територію в'язниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Павло Лазаренко виходить на волю

Захист екс-прем'єра вчора заявив про його готовність повернутися на батьківщину в майбутньому і масштабних політичних планах, спершу утримавшись від детальних коментарів з приводу його поточних планів та інформації про місцезнаходження.

Сьогодні рано вранці за київським часом (пізно увечері 1 листопада по каліфорнійському) американський адвокат Павла Лазаренка Деніел Горовіц визнав, що після звільнення його підзахисного з Terminal Island і оформлення юридичних формальностей американська влада знову взяли високопоставленого українця під варту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лазаренко любить Україну, але він не фліртуватиме з українськими слідчими

Причиною цьому став невизначений юридичний статус Павла Лазаренка в США. У політика немає ні чинної візи (термін дії останньої завершився ще у 2000 році), ні статусу політичного біженця (у 1999 році екс-прем'єр подавав прохання про його надання, але через розпочатого судового процесу імміграційна служба США так і не ухвалила відповідне рішення).

У імміграційної і митної поліції уточнили, що громадянин Лазаренко вже надійшов у розпорядження ізолятора для мігрантів, розташованого в маленькому містечку Аделант, у сотні з невеликим кілометрах від Лос-Анджелеса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соратник Лазаренка розповів про повернення екс-прем'єра в Україну

Тим часом, іншого механізму захисту, крім надання статусу біженця, у США не існує і очевидно, що саме це є метою команди Павла Лазаренка. Альтернатива цьому одна - депортація українського громадянина з території Штатів. І те, що між Києвом і Вашингтоном немає договору про видачу підозрюваних, не стане цьому на заваді, адже його можуть видворити не в порядку екстрадиції, а як нелегального мігранта.

Втім, з огляду на нинішні відносини Вашингтона і Києва, не можна виключити і позитивну відповідь американської влади на прохання Павла Лазаренка про надання йому притулку в Сполучених Штатах.

Зараз ви читаєте новину «Лазаренко знову опинився за гратами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі