вівторок, 27 грудня 2022 17:22

Кубраков розповів, хто виграє від ухвалення містобудівної реформи

Кубраков розповів, хто виграє від ухвалення містобудівної реформи
Олександр Кубраков: "Тепер ніхто не зможе сказати: вибачте, у нас тут незаконна будівля, яка будується в центральній частині міста, і ми не можемо це зупинити, бо у нас немає повноважень". Фото зі сторінки Олександра Кубракова у Facebook

Ухвалення містобудівної реформи (законопроєкт №5655) дозволить місцевій владі мати все, що потрібно, аби зупиняти незаконні забудови. Крім того, буде відповідальність за мовчазні погодження будівництва "примар", які ніколи не будуть введені в експлуатацію чи під'єднані до електромереж.

Про це повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на колонку віцепрем'єр-міністра з відновлення України, міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова для НВ.

"Зокрема, №5655 надає додаткові повноваження органам місцевого самоврядування. Разом з повноваженнями вони отримують порядок, що робити з незаконним будівництвом, як діяти з таким об'єктом, як зупиняти. Тепер ніхто не зможе сказати: вибачте, у нас тут незаконна будівля, яка зводиться в центральній частині міста, і ми не можемо це зупинити, бо у нас немає повноважень. Все. Є повноваження, є інструменти, є відповідальність. І питання придбання житла в незаконних будовах піде в історію", – пояснює міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві перебудують застарілі будинки

Крім цього, за його словами, законопроєкт створює умови, за яких міста не обійдуться без генерального плану. Його відсутність дозволяла нечистим на руку чиновникам надавати дозволи на будівництво будь-де.

Він також зазначив, що від першого до другого читання були проведені десятки зустрічей із профільними громадськими організаціями, експертами галузі, представниками міжнародної спільноти.

"Реформу містобудівної галузі ми вважаємо революційною. Все, що зараз відбувається у паперовому вигляді, буде відбуватися в одній IT-системі, кожна дія або бездіяльність учасника будівельного процесу буде зафіксована в системі. А це те, чого саме бояться і забудовники, і місцеві чиновники", – резюмує Кубраков.

Верховна Рада підтримала проєкт закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності" у першому читанні 1 липня 2021 року. Автори документа запропонували зміни до шести кодексів і 21 закону. Вони розраховують, що ухвалення проєкту закону не лише дасть змогу знизити корупційні ризики й підвищити публічність і прозорість у цій сфері, а й чітко визначить права, обов'язки, відповідальність учасників будівництва.

1 грудня 2022 року законопроєкт було знято з розгляду парламентом. На його доопрацюванні наполягали Асоціація міст України, мери міст, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), Міністерство культури та інформполітики, Національна спілка архітекторів України.

13 грудня Верховна Рада ухвалила законопроєкт у цілому. За нього проголосували 228 депутатів.

Зараз ви читаєте новину «Кубраков розповів, хто виграє від ухвалення містобудівної реформи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі