вівторок, 13 грудня 2022 21:28

Рада ухвалила закон про містобудування. Активісти закликають Зеленського ветувати

Рада ухвалила закон про містобудування. Активісти закликають Зеленського ветувати
Законопроєкт розроблений виключно в інтересах забудовників, заявили активісти. Головний автор законопроєкту – народна депутатка, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк. Фотоколаж: "Чесно"

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності.

Законопроєкт називають скандальним. "За" проголосували 228 народних депутатів (мінімальна кількість для прийняття законопроєкту 226), пише громадський рух "Чесно".

Жодного голосу не дали фракції "Європейська солідарність" і "Батьківщина".

З "Голос" лише один депутат проголосував "за".

"Слуги народу" зібрали голоси по суті завдяки народним депутатам, які були обрані від проросійської політичної сили ОПЗЖ, а також тих, то входить у депутатську групу "За майбутнє" і "Довіра", – повідомляють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єрмак концентрує владу в Україні. Журналісти побачили негативну тенденцію

"Низка громадських організацій і ЗМІ наголошували на тому, що реформу проводять без належного обговорення. Це реформа, за якою буде відбуватися відбудова країни і громадяни не будуть мати на цей процес належного впливу. Президент має ветувати законопроєкт, який зроблений виключно в інтересах забудовників і не враховує зауважень інших стейкхолдерів", – сказала координаторка "Чесно" Віта Думанська.

Головне юридичне управління Апарату Верховної Ради надало свої зауваження на 23 сторінках і зазначило, що деякі норми є неконституційними, кажуть активісти.

Документ, який мав створити прозору систему містобудівного контролю і вирішити проблеми в галузі будівництва, збільшує повноваження Міністерства розвитку громад та територій і передає міністерству невластиві функції, які раніше виконувала Державна архітектурно-будівельна інспекція, пише "Економічна правда".

Документ пропонує встановити для забудовників "приватний контроль". Це означає, що будівельні компанії зможуть створювати власні фірми, які "контролюватимуть" їх діяльність.

Сьогодні Верховна Рада змінила голів низки комітетів. Олена Шуляк, авторка вищезгаданого законопроєкту і голова партії "Слуга народу", очолила Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

У вівторок парламент підтримав ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва. Президент Володимир Зеленський підписав закон.

Зараз ви читаєте новину «Рада ухвалила закон про містобудування. Активісти закликають Зеленського ветувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі