четвер, 06 липня 2023 10:34

Спецтема: Війна Росії проти України

Контрнаступ повільний, бо довго тягли з постачанням західної зброї – Зеленський

Контрнаступ повільний, бо довго тягли з постачанням західної зброї – Зеленський
Президент Володимир Зеленський заявив, що контрнаступ України був "сповільнений" укріпленою російською обороною. Фото: president.gov.ua

Західні поставки зброї дозволили б розпочати наступ Збройних сил України набагато раніше.

Контрнаступ ЗСУ був сповільнений укріпленою російською обороною, заявив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю CNN.

"Я вдячний США як лідерам нашої підтримки, але я сказав їм, а також європейським лідерам, що ми хотіли б почати наш контрнаступ раніше. Для цього нам потрібна вся зброя і матеріальні засоби. Чому? Бо якщо ми почнемо пізніше, то усе йтиме повільніше. Складнощі на полі бою зараз призводять до того, що контрнаступ сповільнюється", – сказав він.

Зеленський додав, що в деяких районах фронту військові не можуть "навіть думати про початок" атак, тому що у них немає відповідної зброї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У вісім разів менші, ніж у ворога – Україна повідомила про втрати ЗСУ

"Я хотів, щоб наш контрнаступ був набагато раніше, тому що всі розуміли, що якщо контрнаступ розгорнеться пізніше, то більша частина нашої території буде замінована. Ми даємо ворогу час і можливість поставити більше мін і підготувати свої оборонні рубежі. Чим пізніше ми почнемо, тим складніше нам буде", – повторив президент.

Українські офіційні особи неодноразово заявляли, що, хоча контрнаступ триває, головний удар ще попереду. Зеленський ще раз наголосив на своєму проханні про винищувачі F-16:

"Йдеться навіть не про українську перевагу в небі над росіянами. Йдеться лише про рівність. F-16 допомагають просуватися вперед не лише тим, хто на полі бою. Без прикриття з повітря просто дуже важко".

Збройні сили України на фронті мають успіх у районі Бахмута біля Кліщіївки. Захисники вибивають сили окупантів на цьому напрямку.

Ситуація у Харківській та Луганській областях залишається напруженою, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). У Херсонській області окупанти намагаються стримати просування ЗСУ на лівий берег регіону.

Запеклі бої на Донеччині тривають. Війська РФ 5 липня продовжили наступ на лінії Куп'янськ – Сватове. Сили оборони України відбили атаки окупантів на південь від Новоселівського в 15 км на північний захід від Сватового, Нововодяного та Новоєгорівки.

Зараз ви читаєте новину «Контрнаступ повільний, бо довго тягли з постачанням західної зброї – Зеленський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі