четвер, 06 липня 2023 09:16

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ просуваються вперед: аналітики показали свіжі карти боїв
6

Збройні сили України на фронті мають успіх у районі Бахмута біля Кліщіївки. Захисники вибивають сили окупантів на цьому напрямку.

Ситуація у Харківській та Луганській областях залишається напруженою, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). У Херсонській області окупанти намагаються стримати просування ЗСУ на лівий берег регіону.

Запеклі бої на Донеччині тривають. Війська РФ 5 липня продовжили наступ на лінії Куп'янськ – Сватове. Сили оборони України відбили атаки окупантів на південь від Новоселівського в 15 км на північний захід від Сватового, Нововодяного та Новоєгорівки.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Війська РФ очистили склад і промзону в південно-західній частині Новоселівського і зайняли позиції на двох невказаних вулицях селища. Росіяни продовжують боротьбу за контроль над населеним пунктом. На кадрах із геолокацією від 5 липня видно, як ЗСУ завдають ударів по російських силах на північ від Новоселівського уздовж траси N26.

Бойові дії тривають у районі Кремінної. Армія РФ безуспішно атакувала українські позиції на південь від Діброви в 4 км на південний захід від Кремінної.

У Міноборони РФ заявили, що їхні війська нібито відобразили наступ ЗСУ на Макіївку, що в 22 км на північний захід від Кремінної та Діброву. Війська ворога атакували Серебрянське лісництво у напрямку Григорівки в 10 км на південь від Кремінної та у напрямку Ямполя.

ЗСУ здійснили дві спроби прориву під Макіївкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 600 окупантів і море техніки: оновили втрати РФ в Україні

Неназвані підрозділи Повітряно-десантних військ РФ нібито відбили атаки ЗСУ на Торському виступі.

5 липня Україна провела успішні наступальні операції у районі Бахмута. На кадрах з геолокацією видно, що українські підрозділи просунулися на південний захід від Берхівки в 6 км на північний захід від Бахмута, а також на захід від Ягідного та на південний захід від Бахмута.

Наші військові відбили атаки росіян у районі Богданівки, Оріхово-Васильівки та на південь від Берхівки. ЗСУ продовжують вести наступальні операції на північ і на південь від міста Бахмут. Закріпилися на нових позиціях.

Українські війська штурмують російські позиції на північних підступах до Бахмута, відбили невстановлені райони. ЗСУ просуваються у невстановленому районі на південному фланзі Бахмута. Російським силам складно маневрувати в межах міста-фортеці.

ЗСУ звільнили важливу висоту біля Кліщіївки в 7 км на північний захід від Бахмута, але не звільнили сам населений пункт. Селище Кліщіївка, яке досі перебуває під контролем російських окупантів, не таке важливе, як висоти в селищі та навколо нього.

Декілька "воєнкорів" РФ стверджували, що в районі Кліщіївки діють підрозділи 72-ї мотострілецької бригади (3-й армійський корпус) ЗС РФ та загони "Шторм-Z".

5 липня тривали наземні атаки вздовж лінії Авдіївка – Донецьк. На кадрах із геолокацією, опублікованих 5 липня, видно, що ЗСУ просунулися на захід від Веселого в 6 км на північ від Авдіївки.

Українські війська оборонялися від російських наступальних операцій у районі Авдіївки та Мар'їнки. Війська РФ атакували на Авдіївському та Мар'їнському напрямках, але не просунулися вперед.

Росіяни здійснили 17 невдалих штурмів на Мар'їнському напрямку. Водночас ЗСУ зайняли нову позицію на північ від Опитного у 6 км на північний захід від околиці Донецька.

Російські сили нібито відбили невеликі наземні атаки ЗСУ поблизу Старомайорського та Урожайного (обидва приблизно за 8 км на південь від Великої Новосілки).

Українські офіційні особи визнали контрнаступальні операції ЗСУ у прикордонні Донецької та Запорізької областей. Кадри з геолокацією від 3 липня показують російську бронетехніку, яка горить на північ від Приютного. Наразі незрозуміло, чи українські сили утримують село.

ЗСУ 5 липня продовжували завдавати наземних ударів у західній частині Запорізької області.

ЗСУ зберігають позиції на східному лівобережжі Херсонської області. Російські війська відбили попередні позиції на східному березі Херсонщини, які окупанти втратили через затоплення внаслідок руйнування греблі Каховської ГЕС. ЗСУ вдалося перекинути дві невеликі групи підкріплень із західного (правого) берега на східний берег, російські війська все частіше завдають авіаударів.

Розпочалася 498-ма доба широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти нашої держави. Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках, повідомив уранці 6 липня Генеральний штаб Збройних сил України у Facebook. Протягом минулої доби на фронті відбулося 38 бойових зіткнень.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ просуваються вперед: аналітики показали свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі