понеділок, 14 березня 2022 11:21

Китай не підтримає Росію. Ситуація змінилася – Їжак

Китай не підтримає Росію. Ситуація змінилася – Їжак
Китай не застосовуватиме прямі санкції щодо РФ. Натомість буде скуповувати російські ресурсні підприємства, вважає політолог-міжнародник Олексій Їжак. Фото: radiosvoboda.org

Російській Федерації, яка намагається окупувати Україну, не варто зараз розраховувати на підтримку Китаю. Ні зброї, ні фінансів РФ не отримає. Натомість Китай візьме участь в утилізації економіки країни-агресора. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог-міжнародник Олексій Їжак.

"Якщо РФ дійсно звернулася про допомогу до Китаю, то зброю не отримає. Для них зараз важливіше припинити цю війну, ніж давати Росії перемогти. Їм нецікава ця тема. Вони могли підтримати РФ у тихому завоювання України. Але не так як зараз. І якщо Китай допоможе Росію зараз, то попадає під санкції, а їм це не треба", - говорить експерт.

Китай не застосовуватиме прямі санкції щодо РФ. Натомість буде скуповувати російські ресурсні експортні підприємства, вважає політолог-міжнародник.

"Коли фондові ринки Росії впали, був заклик посла Китаю у Москві "Скуповуйте активи РФ, поки вони дешеві". Але тут мова йде швидше за все про експортні важливі компанії. Наприклад, РусАл (російська алюмінієва компанія, один з найбільших в світі виробників первинного алюмінію і глинозему. – Gazeta.ua). Китай зможе їх купити. Але рятувати підприємства, які там зупинилися, бо західні інвестори пішли, китайці не будуть. Місяць тому Китай міг бути зацікавлений, щоб створити проблеми для США, зокрема за допомогою РФ. То зараз їм цікаво взяти участь в утилізації їх економіки. І те що погано лежить забрати. Санкції швидше за все проти РФ вводити не будуть. Але опосередковано певні заходи застосовують. Бо не хочуть створювати собі проблеми. Ще до цього два державні банки Китаю припинили операції з російською нафтою: "Це не санкції – нам треба з'ясувати ситуацію". Думаю так буде і далі", - каже Їжак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "До 700 мільйонів людей в світі можуть опинитися за межею голоду через війну в Україні" - Ярмак

В України зараз відбувається переоцінка і союзників і ворогів. Зокрема, варто подивитися, чим закінчиться історія з Китаєм і яка буде їх позиція, наголошує експерт.

"Чи вони знали і підтримували Росію у спробі окупації України? Яка була їхня політика? Є відчуття того, що Китай не просто знав, а й підтримував. Просто не очікував такої війни, яка зараз йому не потрібна. Китай має бути економічно покараний за те, що грав такі ігри, якщо все підтвердиться".

Росія запросила у Китаю військову та економічну допомогу у війні з Україною. Про це повідомляє радник з національної безпеки США Джейк Салліван. У понеділок у Римі має відбутися зустріч російських та китайських чиновників, які обговорять можливу роль Китаю у війні.

Обсяг торгівлі Китаю з РФ - $150 млрд. Це - 2,5%. А обсяг торгівлі Китаю з США — $755 млрд. США залишається головним торговим партнером Китаю.

Зараз ви читаєте новину «Китай не підтримає Росію. Ситуація змінилася – Їжак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі