субота, 28 грудня 2013 16:29

Каталізатором нового спалаху стануть президентські вибори - політолог

Каталізатором нового спалаху стануть президентські вибори - політолог
фото: goloskarpat.info

Опозиція не була готова до Майдану. Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" сказав директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"До саміту у Вільнюсі Тягнибок казав: у нас немає передреволюційної ситуації. З 1 грудня настала революційна ситуація: влада не могла керувати, як раніше, а значна частина суспільства не хотіла жити по-старому. Через деякий час виникла вже патова ситуація. Коли жоден із таборів не мав вирішальної переваги. Бачимо, що Янукович вистояв. Йому вдалося втриматися, хоч іспит був достатньо жорсткий і драматичний для нього. Вистояв через більшу згуртованість владного табору. Збереження контролю над силовими структурами", - зауважив він.

На його думку, зараз активність у суспільстві спадає.

"Але проблеми, які спричинили кризу, не вирішені. Політичні вимоги Майдану не виконані. Каталізатором нового спалаху кризи стануть президентські вибори. Якби за спинами опозиції зараз знову стояли кількасот тисяч людей, тоді вибори могли б відбутися 2014-го. Влада була б змушена вести переговори, як виходити з кризи. Так уже було. 1994 року Кравчук пішов на дострокові вибори, 2004-го — "третій тур" виборів президента, 2007-го — криза парламенту й дострокові вибори. Але після московських домовленостей Янукович на перевибори не піде", - додав Фесенко.

Він вважає, що зараз фаворитом президентських перегонів є лідер УДАРу Віталій Кличко.

"Єдиний опозиційний лідер, який, за опитуваннями, перемагає Януковича в другому турі з великою перевагою — понад 10 відсотків. Кличко міг би перемогти вже в першому турі, якби був єдиним кандидатом від опозиції. Проблема в тому, що до цього не готові Яценюк і Тягнибок. Кличко є оптимальним претендентом на роль єдиного кандидата. Це — людина світу. Не треба їхати і представлятись Меркель чи Обамі: "Я такий-то, приїхав з України". Він не тільки боксер, а й громадський діяч у глобальному вимірі. Це для майбутнього президента — величезний ресурс. Також вольова людина, яка вміє формувати команду", - заявив Фесенко.

Зараз ви читаєте новину «Каталізатором нового спалаху стануть президентські вибори - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

69

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі