четвер, 28 липня 2022 20:00

"Йому заважатимуть. Буде складно" – юристка про нового керівника САП

"Йому заважатимуть. Буде складно" – юристка про нового керівника САП
Два роки призначення керівника САП тягнули за допомогою різних фокусів і дійшли до точки, коли у західних партнерів закінчилося терпіння, пояснює Агія Загребельська. Фото: Детектор.медіа

Олександр Клименко, який став новим керівником Спеціальної антикорупційної прокуратури, може стикнутися із великим тиском та протидією з боку влади та силових структур. Хоча новий керівник САП вже показав себе як стійку та фахову людину. Про це в коментарі Gazeta.ua розповіла Агія Загребельська, юристка і засновниця громадського проєкту "Ліга антитрасту".

"Це незалежна особа. Достатньо фахова і професійна людина, як і його результати роботи. Чи не вперше на таку посаду потрапляє людина, незалежна від Офіса президента та Єрмака. Він не є представником "Слуги народу". Він стійкий по відношенню до тиску, бо розслідував справу щодо заступника Єрмака Татарова. І йому в цьому протидіяли так, що справу просто довелося забирати", – розповідає Заргебельська.

Такій людині буде складно на посаді керівника САП, пояснює юристка.

"Оперативно-розшукові заходи НАБУ та САП часто проводили із співробітниками СБУ. Їм без Служби безпеки буде важко. Також дії САП можуть керуватися з боку генпрокурора. І буде дуже просто закласти юридичну бомбу, щоб підозрюваний міг бути непокараний", – вважає Загребельська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Далі не можна було відпетляти" – чому влада розблокувала призначення голови САП

Два роки з призначенням керівника САП тягнули за допомогою різних фокусів і дійшли до точки, коли у західних партнерів закінчилося терпіння, пояснює юристка.

"Ми почули багато питань щодо керівника САП на останньому брифінгу в Держдепартаменті США. Всі бачили цю ганьбу, як керівництво України намагався виправдати речник Держдепартаменту. Призначення керівника САП є у вимогах до українського кандидатства у члени ЄС. Про це говорять у виступах всі західні лідери, які спілкуються із Зеленським. Ми вже прийшли до точки, коли не могли не призначити. Це вже запізніле рішення, що занурене в ганьбі", – говорить Загребельська.

Попри це призначення, довіра до української влади не відновлена, наголошує юристка.

"На Заході розуміють, що у нас немає керівника НАБУ. І нас чекає епопея з цим конкурсом. Також Верховна Рада вчора проголосувала за призначення керівника Офіса генпрокурора та судді Конституційного суду. І це суперечить всім нашим міжнародними зобов'язанням, європейським принципам і правилам. Бо ці люди мають бути аполітичними. Натомість новопризначені є членами партії "Слуги народу" і депутатами від цієї партії", – каже Загребельська.

28 липня призначили керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Ним став детектив Національного антикорупційного бюро Олександр Клименко. Конкурсна комісія майже два роки не могла обрати нового голову САП. Причина – внутрішні конфлікти та ймовірний "тиск влади".

23 червня всі 27 країн-членів ЄС ухвалили рішення надати Україні статус кандидата на вступ до блоку. В уряді заявили про виконання всіх рекомендацій Європейської комісії до кінця року. Серед вимог ЄС – призначення директора НАБУ і керівника САП.

Зараз ви читаєте новину «"Йому заважатимуть. Буде складно" – юристка про нового керівника САП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі