пʼятниця, 26 травня 2006 17:09

Історичні пам"ятки Чорного моря будуть переписані

В Україні планують скласти державний атлас об"єктів підводної культурної спадщини Чорного моря

Директор Інституту археології Національної академії наук України Денис Козак розповів, що до такого рішення українських учених підштовхнули результати експедиції, яка дослідила берег Чорного моря від від мису Херсонес до мису Меганом. Експедиція проводилася з метою фото і кінофіксації історичних пам"яток.

Роботи проводили українські археологи. Вони використовували пошукове і дослідницьке обладнання Інституту археології та океанографії США.

Участь у дослідженні чорноморського дна брав американський дослідник і вчений доктор Роберт Баллард. Він відомий тим, що виявив місце катастрофи "Тітаника".

Усього виявили 494 об"єкти. З них 141 об"єкт ідентифікований як залишки плавальних засобів від античних часів до Другої світової війни. Зокрема, на глибині 1 м знайшли залишки візантійського судна IХ-Х століть з вантажем майже 200 амфор.

Також експедиція провела паспортизацію пасажирського пароплаву "Ленін". Пароплав затонув у 1941 році, на борту якого було приблизно дві-чотири тисячі пасажирів. Серед об"єктів, які вдалося паспортизувати, є також броненосець Російської імперії "Катерина II", есмінець "Дзержинський", який затонув у 1942 році, військовий літак Другої світової війни і військовий вертоліт Чорноморського флоту СРСР.

За неофіційними даними, американська сторона витратила на експедицію два з половиною мільйони доларів. Україна коштів на дослідження не виділяла, пише Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Історичні пам"ятки Чорного моря будуть переписані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі