четвер, 13 вересня 2012 18:29

Фільм "Невинність мусульман" - провокація

Фільм "Невинність мусульман"  - провокація
Ігор Семиволос каже, що американській владі не вигідно розпалювати нове протистояння. Фото: glavcom.ua

Хвиля нападів на американські посольства прокотилася арабськими країнами. В Лівії був вбити американський посол та працівники дипмісії. В Ємені також поранені та загиблі. Так мусульмани висловлювали невдоволення з приводу знятого в США фільму "Невинність мусульман", де пророк Мухаммед представлений в украй непривабливому вигляді. У відповідь Пентагон відправив до Середземного моря два есмінці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля американського посольства у Єгипті ллється кров через скандальний фільм

"Зрозуміло, що фільм малобюджетний і не на високому рівні, каже директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос. - Наразі суперечлива інформація щодо режисера фільму. Одні говорять, що єврей, інші — копт. Це вже не суттєво. Фільм "Невинність мусульман" - провокація з самого початку. Всі знають, що араби до такого дуже чутливі. Згадайте історію з карикатурами пророка, яка розгорілась декілька років тому. В умовах, що  арабські нації досить молоді, пасіонарні, політично ангажовані, вибух був на сто процентів прогнозований. А от ким? Це питання не має відповіді".

"Радикальні мусульманські групи почали напади на представництва США в їхніх країнах. Якщо в Єгипті та Ємені все обійшлося, то в Лівії закінчилося вбивством посла. Чому на них? Фільм за походженням із США. Відношення посла США в Бенгазі до фільму нікого не цікавило. Ніхто не розбирався. В Америці зробили — американці винуваті", - каже він.

На думку експерта, Вашингтон не зацікавлений в роздмухуванні ситуації.

"Опоненти Барака Обами будуть на цьому будувати політичний капітал напередодні виборів президента. Мітт Ромні уже почав висловлюватись. Тобто ситуації не додає чинному президенту балів", - вважає експерт.

Сходознавець вважає, що в поточній ситуації США запропонують допомогу лівійцям для виявлення та покарання вбивць свого посла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штурм американського посольства в Ємені: є загиблі і поранені

"В цьому зацікавлена і влада Лівії. Їм будь-яка, в тому числі й збройна, допомога американців дуже потрібна. Тому участь американців у знищенні непідконтрольних уряду груп буде ухвалена самою лівійською владою", - вважає Семиволос.

"Зараз вже встановлена група, яка напала на посольство. Майбутнє цих людей нічого хорошого їм не обіцяє. Правда існує купа інших непідконтрольних груп. А тут уже, як з американцями, ніхто особливо не буде розбиратись. Це гарна можливість для лівійського уряду посилити свою владу в країні. У них сьогодні мало сил, щоб самотужки розібратись з усіма ісламістами, але тут їм допоможуть американці" - підсумував він.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Невинність мусульман" - провокація». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі