понеділок, 27 травня 2024 18:54

Євросоюз наклав санкції на Медведчука

Євросоюз наклав санкції на Медведчука
Санкції проти Віктора Медведчука поширились на всю територію ЄС. Фото: СБУ

Євросоюз запровадив санкції проти Віктора Медведчука, який фінансував інформаційно-підривну діяльність Кремля в Євросоюзі.

Він створив у Празі власну медіакомпанію Voice of Europe. Її очолив його соратник, колишній генеральний продюсер телеканалу "112" Артем Марчевський, передає СБУ.

"За матеріалами Служби безпеки України і Офісу Генерального прокурора, у співпраці з Офісом президента України та контррозвідкою Республіки Чехія, Євросоюз запровадив санкції щодо Віктора Медведчука, який фінансував інформаційно-підривну діяльність кремля на території ЄС", - йдеться у повідомленні.

Цей ресурс займався дискредитацією Сил оборони та виправдовував воєнні злочини росіян. Для цього використовували інтернет-портал Voice of Europe та YouTube-каналу.

"Також Медведчук використовував власну медіакомпанію для інформпідтримки та фінансування проросійських політпроєктів на території Євросоюзу. Пік такої "активності" зафіксований напередодні виборів до Європарламенту, що мають відбутися у червні цього року", - кажуть у спецслужбі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія платила депутатам Європарламенту - прем'єр Бельгії

РФ намагався таким чином вплинути на хід передвиборчого процесу, щоб завести до законодавчого органу ЄС проросійських політиків.

Завдяки спільним заходам СБУ та західних партнерів у березні, Міністерство закордонних справ Чехії включило Медведчука, Марчевського та їхню компанію Voice of Europe до національного списку санкцій. Тепер обмеження поширюються по всій території Євросоюзу.

Відповідні санкції передбачають заборону на в'їзд і транзит через ЄС, а також замороження фінансових активів поплічників Кремля у європейських країнах.

У січні Рада Європейського союзу продовжила санкції проти РФ до 31 липня 2024 року. Обмеження наклали на торгівлю, фінанси, технології, товари подвійного значення, промисловість, транспорт і предмети розкоші.

23 лютого Сполучені Штати Америки оголосили масштабний санкційний пакет проти РФ, який передбачає понад 500 нових санкцій.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз наклав санкції на Медведчука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі