пʼятниця, 20 вересня 2024 08:52

Європарламент визнав Гонсалеса президентом Венесуели та засудив Мадуро

Європарламент визнав Гонсалеса президентом Венесуели та засудив Мадуро
Європарламент визнав Едмундо Гонсалеса законно обраним президентом Венесуели. Фото: apnews.com

Європейський парламент визнав Едмундо Гонсалеса обраним президентом Венесуели.

А Ніколаса Мадуро засудив за фальсифікацію виборів та порушення прав людини. Таку резолюцію Європарламент ухвалив у четвер, 19 вересня.

Документ підтримали 309 євродепутатів, 201 проголосували "проти" і 12 утрималися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лідер опозиції Венесуели Гонсалес виїхав до Іспанії

Резолюція рішуче засуджує "фальсифікацію виборів, організовану підконтрольною режиму Національною виборчою радою, яка відмовилася оприлюднити офіційні результати".

При цьому Європарламент визнав Гонсалеса законним і демократично обраним президентом країни, а також засудив видачу венесуельським урядом ордера на його арешт.

Згідно з резолюцією, у звітах спостерігачів чітко вказано, що президентські вибори у Венесуелі 28 липня 2024 року не відповідали міжнародним стандартам.

"Депутати найрішучішим чином засуджують вбивства, переслідування, порушення та арешти, вчинені проти демократичної опозиції, венесуельського народу та громадянського суспільства, закликаючи покласти край систематичним порушенням прав людини", - йдеться у документі.

Європарламент також закликав запровадити міжнародні санкції проти членів Національної виборчої ради Венесуели, особисто Мадуро та його найближчого оточення.

У Венесуелі суд видав ордер на арешт колишнього кандидата в президенти від опозиції 75-річного Едмундо Гонсалеса. На виборах він був головним опонентом Ніколаса Мадуро.

Венесуелу сколихнули масові протести після президентських виборів. Виборча комісія офіційно оголосила переможцем президентських перегонів авторитарного лідера Ніколаса Мадуро, через що люди вийшли на вулиці столиці та низки міст Венесуели.

Зараз ви читаєте новину «Європарламент визнав Гонсалеса президентом Венесуели та засудив Мадуро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі