неділя, 19 січня 2014 20:16

Якщо влада не почне політичний діалог, можуть бути жертви

Якщо влада не почне політичний діалог, можуть бути жертви
Фото: mediananny.com

Український публіцист і телеведучий Віталій Портников - про причини почалися в центрі Києва зіткнень між мітингуючими і міліцією.

Лобков: Що зараз відбувається на вулиці Грушевського? Це початок громадянської війни, вуличне протистояння чи провокація спецслужб?

Портников: Сказати, що зараз саме відбувається на Європейській площі на початку урядового кварталу, дуже непросто, тому що неможливо це однозначно оцінювати. Але я весь час кажу, що то відсутність, що українська влада не звертає уваги на протестні настрої , що до цих пір немає політичного діалогу між владою і опозицією, призводить до подальшої дестабілізації. Це дуже небезпечна ситуація, і по тому, що відбувається на Грушевського, ми це добре бачимо. Оцінити події зараз, коли вони в гущавині на наших очах відбуваються, непросто, але сказати, що подібні події можуть привести до людських жертв як з боку тих, хто зараз прийшов на Грушевського, так і з боку правоохоронних органів, це необхідно. І сказати, що тільки політичне взаєморозуміння може вивести з цього тупика, теж необхідно саме на тлі цих подій. Адже люди на Майдані різні збираються - менш радикальні, більш радикальні, і природно, єдиний рецепт, про який можна говорити - це політичний діалог, якого ми два місяці не бачимо. Влада чомусь вважає, що ці події самі собою розсмокчуться, що вона може ігнорувати вулицю, а так не буває. Те, що влада відповідає на протестні настрої якимись новими законами репресивного характеру це теж ,дуже серйозно...

Лобков: Я якраз хотів запитати: співпали дві події на тижні - прийняття цілого букета репресивних законів, які відповідали на кожен рух "Євромайдану" , і звільнення користується славою помірного ліберального парламентера голови адміністрації Янукович Льовочкіна. Чи є ці дві події випадково пов'язаними один з одним за часом, або це означає посилення силового крила в оточенні Януковича і курс на розгін "Євромайдану" і вкрай жорсткі заходи?

Портников: Безумовно, це не випадково. Сергій Льовочкін, дійсно, яскравий представник маніпулятивної політичної гри в оточенні президента Януковича. Те, що він зараз дистанціювався від прийняття рішень, говорить про те, що він у будь-якому разі не хоче відповідати за той вектор, який прийнятий як вектора реакції на Майдан.

Лобков: Чому ми бачимо тільки Віталія Кличка, який намагається роз'єднати ці протиборчі сили? Де Яценюк і Тягнибок? Чи не намітився сьогодні розкол між трьома лідерами опозиції?

Портников: Ні , ніякого розколу не спостерігаю. Але й те, що не прийнято рішення про єдиного лідера протесту, ми теж бачимо.

Зараз ви читаєте новину «Якщо влада не почне політичний діалог, можуть бути жертви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі