неділя, 04 серпня 2024 23:14

Спецтема: Війна Росії проти України

Експерти розповіли, які сучасні системи стоять на вже українських F-16

Експерти розповіли, які сучасні системи стоять на вже українських F-16
Експерти зазначили, чим оснащені українські F-16. Фото: Українська правда

Українські винищувачі F-16 оснащені системами раннього попередження про ракетний напад і двома типами ракет "повітря-повітря".

Літаки отримали пілони Terma PIDS+ з системою раннього попередження про ракетний напад виробництва компанії Terma, якими оснащувалися винищувачі усіх країн-учасників Європейських повітряних сил (EPAF), пише Мілітарний.

Пілони Terma PIDS+ з системою попередження про ракетний напад Hensoldt AAR-60(V)2 (MWS) для своїх F-16 у 2018 році замовили Данія, Норвегія, Нідерланди та Бельгія. Ця система забезпечує життєво важливе вдосконалення комплексу самозахисту F-16, даючи змогу літаку завчасно виявляти атакуючі ракети та протидіяти ним.

MWS складається з шести датчиків і одного комп'ютера. Три датчики встановлено на кожному з двох пілонів, що забезпечує майже повне сферичне покриття довкола літака. Комп'ютер встановлений у правому пілоні. AAR-60(V)2 передає інформацію про загрозу в систему керування протидії Terma ALQ-213 розміщеній у кабіні пілота. Вона, у свою чергу, вибирає найефективнішу послідовність відстрілу теплових пасток з модулю Flare-Up, який розміщений у пілоні PIDS+.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Робимо все, щоб українські Повітряні сили змогли ще більше" - Зеленський

Головною несподіванкою оснащення українських F-16 є контейнер ECIPS/CJS від данської Terma та італійського Leonardo, який об'єднує у собі потужну цифрову станцію РЕБ, що дозволяє ставити завади на РЛС літаків та зенітних ракетних комплексів, а також станцію фіксації загрози ракетної атаки за рахунок, в тому числі, виявлення самих ракет, які наближаються, пишуть аналітики Defense Express.

Водночас, зберігається можливість підвіски до цього контейнера озброєння, тобто кріплення для зброї не втрачається і під ECIPS/CJS можливо підвісити озброєння. Контейнер ECIPS/CJS є новою розробкою та станом на 2021 рік проходив випробування. Такі пілони встановлювались на данські літаки, а за непідтвердженою інформацію, також на бельгійські, нідерландські та норвезькі F-16.

Винищувачі також озброєні двома типами ракет "повітря-повітря" - AIM-9 для знищення цілей у ближній зоні та AIM-120, яка відповідає за середню та більшу дальність.

Аналітики звернули увагу і на незвичний золотий колір ліхтаря кабіни. Вони пояснили, що у його покритті дійсно використовується золото і це дозволяє зменшити радіолокаційну помітність F-16.

F-16 Fighting Falcon - легкий багатоцільовий винищувач, розроблений компанією General Dynamics для Повітряних сил США.

Україна отримала американські винищувачі F-16, повідомив президент Володимир Зеленський у неділю 4 липня.

З появою в Україні винищувачів F-16 буде більше збитих ракет і літаків, якими російські злочинці атакують українські міста. Також ефективне застосування сучасних літаків - це збереження життя українських військовослужбовців, заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

Зараз ви читаєте новину «Експерти розповіли, які сучасні системи стоять на вже українських F-16». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі