пʼятниця, 01 березня 2019 12:29

Експерт дослідив "феномен Тарути"

Експерт дослідив "феномен Тарути"
Сергій Тарута, на відміну від потенційних конкурентів на пост прем'єр-міністра, є успішним економістом і досвідченим управлінцем. Фото: АСН

Після виборів президента України 5,1% жителів країни, опитаних Київським міжнародним інститутом соціології, бачать прем'єр-міністром України лідера політичної партії "Основа", промисловця Сергія Таруту. Згідно з цим всеукраїнським опитуванням громадської думки, Тарута займає друге місце після чинного прем'єра Володимира Гройсмана.

Дослідженням "феномена Тарути" зайнялися експерти. Політичний аналітик Андрій Бузаров прийшов до висновку, що "Тарута цілком може зайняти посаду прем'єра в разі перемоги будь-якого кандидата, за винятком Порошенка", і що "Таруті цілком можуть віддати перевагу і Тимошенко, і Гриценко, і навіть Зеленський".

Чим же пояснюється "феномен Тарути", і чим власне Тарута вигідний перерахованим кандидатам в президенти, задається питанням аналітик. І знаходить логічне пояснення такого результату соцопитування КМІС. Перший аргумент політолога зводиться до того, що Тарута, на відміну від потенційних конкурентів, є успішним економістом і досвідченим управлінцем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарута пропонує механізми посилення відповідальності влади перед народом

"Тарута - професійний управлінець і сильний економіст міжнародного масштабу. Останнім часом в Україні майже всі перетворилися в професійних політиків, ораторів і ще в кого завгодно, але не в професійних менеджерів. А, за великим рахунком, саме вміння керувати і ефективно організувати процес - і є ключовий критерій, яким повинен володіти прем'єр-міністр", - пише у своєму блозі на сайті EconomistUA Андрій Бузаров.

Другою складовою "феномена Тарути", на думку Бузарова, стало те, що Сергій Тарута, будучи досвідченим управлінцем, одночасно є і "новим обличчям в політиці", на що виразно існує великий суспільний запит.

"Важливо розуміти, що в разі перемоги Тимошенко, Зеленського або Гриценка, будь-який з них захоче призначити прем'єр-міністром людину, яка буде новою на цій посаді, щоб уникнути всіляких репутаційних ризиків і критики громадськості. У цьому контексті Тарута також виграє у інших учасників прем'єрського рейтингу", - відзначає Андрій Бузаров.

Зараз лідер "Основи" має статус кандидата в президенти України. Але його рейтинги говорять про те, що він набагато більш підходить на посаду прем'єр-міністра. Більш ефективним для цього досвідченого менеджера був би союз з кимось із кандидатів в президенти в якості майбутнього прем'єра, резюмує політичний аналітик Бузаров.

У своїй передвиборчій програмі Сергій Тарута найбільшу увагу приділяє питанням, що входять до компетенції прем'єр-міністра: створення нових робочих місць, відродження промисловості, залучення інвестицій і скорочення кількості державних чиновників. Зокрема, що для запобігання стагнації Україні необхідно забезпечити зростання економіки на рівні 10-15% на рік. У політичній партії "Основа" є стратегія досягнення такого рівня економічного зростання, розроблена провідними українськими вченими спільно з бізнес-спільнотою - Доктрина "Україна 2030".

Зараз ви читаєте новину «Експерт дослідив "феномен Тарути"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі