понеділок, 28 травня 2012 11:27

Депутати не захочуть віддавати свою долю у руки Януковича - "бютівець" про розпуск ВР

Депутати не захочуть віддавати свою долю у руки Януковича - "бютівець" про розпуск ВР
Сергій Сас сумнівається, що Янукович розпустить парламент. Фото: obozrevatel.com

Депутати не захочуть віддавати долю парламенту у руки президента Віктора Януковича.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат від "БЮТ-Батьківщини" Сергій Сас, коментуючи пропозицію спікера Володимира Литвина достроково розпустити Верховну Раду.

"Справа в тому, що Литвин, чи хтось там інший, може пропонувати розпустити, чи не розпустити парламент. Але механізму дострокового розпуску чи саморозпуску немає, немає такого поняття в Конституції і законодавчо це не регулюється. Є єдиний момент — це дострокове припинення повноважень парламенту за підписом президента за єдиною умовою", - розповів "бютівець".

Нардеп нагадав, що у 2004 році таких умов було три, та зараз залишилася тільки одна — якщо протягом 30 днів Верховна Рада не може провести засідання. "Відповідно до рішення Конституційного суду, що було враховано ще в 2004 році, розпустити парламенту можна тільки якщо протягом 30 календарних днів не може розпочатися засідання. Водночас, немає зараз встановленої кількості народних депутатів, які мають прийти на засідання. Умовно кажучи, якщо голова Верховної Ради прийшов і ще 10 депутатів прийшли, то він може розпочати засідання. Це не пов'язано з кількістю", - підкреслив Сас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литвин мав розуміти, що бійка відбудеться, і закрити засідання - нардеп

Нардеп також наголосив, що голова Верховної Ради такі питання все рівно не вирішує, бо це не в його компетенції. Рішення про розпуск Верховної Ради ухвалює тільки президент, навіть якщо парламент і не працюватиме протягом 30 днів.

"У цьому випадку, віддати на відкуп президенту долю парламенту, наврядчи зараз знайдеться багато бажаючих у Верховній Раді, і наврядчи президент скористається таким правом. Особливо з огляду на те, що будуть вже вибори чергові і час їх проведення визначено Конституцією", - підкреслив Сас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардепи Литвина відмовились голосувати за скандальну мову

"Бютівець" додав: "Тут треба враховувати наступне: якщо зараз провести вибори, тобто достроково припинити роботу парламенту, то за Конституцією протягом року може бути достроково припинені повноваження Верховної Ради, обраної на позачергових виборах".

Нагадаємо, що спікер Володимир Литвин запропонував розпустити парламент після бійки, яка сталася у ВР під час обговорення "мовного" законопроекту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У БЮТ-Батьківщині очікують нові депутатські бійки

Голова ВР впевнений, що депутати повинні припинити "мучити країну" і кожен зі своєю правдою піти до народу: "Це було б чесно, далі так продовжуватися не може. Мені соромно перед людьми, які запитують, що там у вас відбувається", - розказав Литвин.

Зараз ви читаєте новину «Депутати не захочуть віддавати свою долю у руки Януковича - "бютівець" про розпуск ВР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі