понеділок, 25 грудня 2023 19:22

Демобілізація в Україні: депутат запропонував варіант

Демобілізація в Україні: депутат запропонував варіант
Роман Костенко запропонував узаконити демобілізацію. Фото: eastnews.ua

Секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки полковник СБУ Роман Костенко запропонував законодавчо закріпити механізм демобілізації через 36 місяців служби.

Упродовж цього періоду військовослужбовці матимуть право на відпустки, відрядження, лікарняні, передає "Укрінформ".

"Моя пропозиція така: якщо протягом 36 місяців військовий провів не менше шести місяців у зоні виконання бойових дій, що підтверджено відповідними бойовими розпорядженнями, то він матиме право на демобілізацію через 18 місяців служби. Таким чином людина, яка долучається до лав Сил оборони України, розумітиме, що вона загалом має відслужити або 36 місяців у тилу, або 18 місяців за умови перебування в зоні бойових дій впродовж шести місяців", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ISW проаналізували дислокацію нових полків Росгвардії

Костенко вважає справедливим розподіл терміну служби для військовослужбовців бойових і тилових частин:

"У захисників, які безпосередньо виконують бойові завдання, має бути можливість демобілізуватися раніше, тому що формат їхньої служби суттєво відрізняється від тих, хто перебуває в тилових частинах", - вказав він.

Нардеп додав, ключовим аспектом нової мобілізаційної політики має бути максимальна концентрація зусиль на збереженні життів військових. Тоді значно збільшиться мотивація громадян поступати на службу.

"Мобілізація має бути справедливою. Усі, хто може взяти до рук зброю, мають це зробити зараз або бути готовими зробити це за потреби. Має бути справедливість. Зараз служать стільки-то громадян, а через три роки на їхні місця приходять інші. Поступово всіх треба буде міняти. Якщо ми так зробимо, кожна людина знатиме графік своєї служби. Як варіант, можна навіть повістки надсилати із зазначеною датою призову, наприклад через рік. Тоді людина чітко розумітиме, коли вступить на військову службу, готуватиметься до цього", - вказав він.

Хоча західні високопосадовці зазначають, що Росія вже стратегічно програла війну в Україні, українські чиновники скептичніші.

Вони застерігають, що російський диктатор Володимир Путін і далі прагне не просто втримати вже захоплені території, а й розширити зону окупації. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики припускають, що Путін не відмовився від своїх максималістських цілей щодо України. Кремль хоче захопити нові українські території на додачу до вже окупованих.

Зараз ви читаєте новину «Демобілізація в Україні: депутат запропонував варіант». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі