субота, 23 грудня 2023 10:16

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін хоче захопити нові українські території - ISW

Путін хоче захопити нові українські території - ISW
За даними аналітиків, російський диктатор Володимир Путін не відмовляється від захоплення нових територій України. Фото: gettyimages.com

Хоча західні високопосадовці зазначають, що Росія вже стратегічно програла війну в Україні, українські чиновники скептичніші.

Вони застерігають, що російський диктатор Володимир Путін і далі прагне не просто втримати вже захоплені території, а й розширити зону окупації. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики припускають, що Путін не відмовився від своїх максималістських цілей щодо України. Кремль хоче захопити нові українські території на додачу до вже окупованих.

Такі оцінки дисонують із низкою нещодавніх заяв західних топ-посадовців, суть яких зводиться до того, що війну Росія стратегічно вже програла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дивитися ширше. Український контрнаступ не провалився - і ось чому

Так, 22 грудня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що президент Росії Володимир Путін "цілком втратив Україну" і "більше не може досягати своїх військових цілей". На його думку, це є "великою стратегічною поразкою" Кремля. Разом з тим Столтенберг застеріг західних партнерів України від очікувань, що війна скоро завершиться.

А держсекретар США Ентоні Блінкен перед цим зауважив, що Росія вже зазнала краху у досягненні своєї головної мети - прагнення знищити Україну і повністю підпорядкувати її собі.

Не погоджуються із такими оцінками у Головному управлінні розвідки Міноборони України. За словами представника ГУР Вадима Скібіцького, якщо цьогоріч Путіну не вдасться досягти визначених оперативно-стратегічних завдань, він просто перенесе їх на наступний рік.

"Заява Скібіцького узгоджується з оцінкою ISW про те, що Росія продовжує переслідувати максималістські цілі Путіна в Україні і що поточний провал російських операцій в Україні досі не є остаточним", - зазначили в ISW.

Аналітики також звертають увагу на те, що ці заяви використали російські пропагандисти. Так, у російських ЗМІ заявили, що такі заяви посадовців призначені для виправдання Заходом нібито ухваленого вже рішення щодо зменшення допомоги Україні. Тенденція до відірваного від реальності "трактування" будь-яких коментарів представників Заходу щодо російських провалів в Україні у російському медіапросторі зберігатиметься й надалі.

Загальні бойові втрати російських загарбників на 23 грудня склали 352 390 осіб.

Протягом минулої доби знищено ще 1040 окупантів. Про це повідомив Генеральний штаб Збройних сил України. За добу також знищено десятки одиниць ворожої техніки.

Зараз ви читаєте новину «Путін хоче захопити нові українські території - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі