субота, 31 серпня 2024 15:51

Спецтема: Війна Росії проти України

"Були готові передати ще на початку війни": прем'єрка Данії пояснила затримку передачі F-16 Україні

"Були готові передати ще на початку війни": прем'єрка Данії пояснила затримку передачі F-16 Україні
Данія не обмежує використання винищувачів F-16, які передала Україні. Фото: Getty Images

Данія не обмежує використання винищувачів F-16, які передала Україні.

Більше того, ці винищувачі давно вже могли бути в Україні та виконувати завдання щодо оборони країни. Про це під час конференції GLOBSEC у Празі заявила глава уряду Данії Метте Фредріксен, передає "Європейська правда".

Прем'єр-міністр вважає, що Україна отримала західні винищувачі пізніше, ніж це мало статися.

"Мені шкода, що постачання F-16 забрали стільки часу. Особисто я готова була передати їх Україні від початку війни. Але була тривала дискусія про те, правильне це рішення чи ні", - заявила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генштаб підтвердив катастрофу літака F-16 і загибель льотчика

Фредріксен не стала уточнювати, хто саме гальмував постачання літаків, але висловила переконання, що досі залишається завдання, щоб Україна мала отримати від Заходу всю необхідну їй зброю.

"Неможливо перемогти без зброї. І єдиний шлях до перемоги – це дати українцям те, що їм потрібне", - наголосила Метте Фредріксен.

Прем'єр також підтвердила, що з боку Данії немає жодних обмежень щодо використання наданої зброї, включаючи літаки.

"Ми не ставимо обмеження на використання F-16, тільки те, що це має бути дотримано міжнародного права. В іншому – немає обмеження на використання", - пояснила вона.

Адміністрація президента США Джо Байдена не погодилась на пропозицію військових відправити американських фахівців в Україну для обслуговування західної військової техніки, у тому числі винищувачів F-16.

У Білому домі побоюються щодо безпеки. Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на офіційних осіб США.

За інформацією видання, дебати про відправлення американських цивільних осіб в Україну стали критичнішими з прибуттям F-16.

Зараз ви читаєте новину «"Були готові передати ще на початку війни": прем'єрка Данії пояснила затримку передачі F-16 Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі