четвер, 12 грудня 2013 15:44

"Беркутівців" не саджають, бо на них зараз усе тримається - правозахисник

"Беркутівців" не саджають, бо на них зараз усе тримається - правозахисник
Фото: ru.tsn.ua

В Україні говорити про правове поле подій, які відбуваються на Майдані немає сенсу.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав Михайло Лебедь, правозахисник, експерт Всеукраїнської ініціативи "За мирний протест!".

"В даний момент про правове поле в Україні говорити немає сенсу, хоча б тому, що міліція взагалі не має права розганяти мирні зібрання. В Росії, наприклад, має право, в Україні — ні. В нас міліція може реагувати, в тому числі силовими варантами, тільки щодо правопорушення", - сказав правозахисник.

Говорячи про події на Майдані в ніч на 30 листопада, він зазначив: "там було багато студентів, які не робили радикальних дій, це були мирні мітингувальники. Я не бачив ще всіх відео, але без розбору лупцювати і затримувати не було сенсу. Питання також у тому, чи не було перевищено тих дій, які потрібно було зробити правоохоронцям".

Лебедь також зауважив, що якщо під час мирного мітингу в окремих місцях відбувається правопорушення, то "там мітинг не мирний по повідношенню до людей, які там роблять насильство, але загалом це мирний мітинг".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мої брати в УПА також чекали, коли нам допоможе Європа" - підпільниця

Правозахисник зазначив, що у "нормальній державі, де всі діють по закону", блокування адмінбудівель, можливо вважалося б правопорушенням. Але, на думку експерта, в Україні влада "не має політичного права говорити про порушення з боку мітингувальників, поки жодного винного з боку міліції не покарано".

"Звісно, що громадяни, бачачи, що відбувається будуть вдаватися до зловживання правом. Треба розуміти, що люди змушені це робити", - сказав Лебедь.

Він також висловив думку, що "беркутівців" не затримують, "бо на них зараз усе тримається".

"Якщо "беркутівці" зрозуміють, що їх "пускають вже в розхід", то режим впаде. Тому їх і не саджають. Я вже мовчу про того, хто віддавав накази. Без міністра, як мінімум, не обійшлося", - сказав Лебедь.

Зараз ви читаєте новину «"Беркутівців" не саджають, бо на них зараз усе тримається - правозахисник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі