четвер, 03 березня 2011 20:43

Спецтема: Арабські революції

Бензин у Лівії здешевів на чверть

Бензин у Лівії здешевів на чверть
В охопленій народними хвилюваннями Лівії ціни на бензин впали на 25%. Рішення про зниження цін на пальне прийняв парламент країни, відомий як Генеральний народний конгрес. Він прийняв рішення про зниження ціни на бензин до рівня 0,15 динарів (($0.12) за літр.
Раніше паливо коштувало 0,2 динари за літр. За даними новинного агентства Jana, рішення про здешевлення бензину набрало чинності 2 березня. Про причини ухвалення такого рішення нічого не повідомляється.

Зазначимо, що через революційні подій видобуток нафти у Лівії скоротився майже на половину. На фоні новин з Лівії ціна чорного золота на світових ринках істотно підвищилася. Ціна на нафту марки Brent нині складає трохи більше 115 доларів за баррель. Це вже відбилося на цінах на бензин. Наприклад, в Іспанії літр бензину коштує вже 1,3 євро, а дизельного палива - 1,267 євро.

За останній тиждень бензин у країні подорожчав на 1,8%, дизельне паливо - на 1,6%. Нагадаємо, 25 лютого стало відомо про рішення властей Лівії видати кожній сім'ї по 500 динарів (близько $400) на покриття продовольчих потреб. Масові акції протесту з вимогою відставки Муаммара Каддафі, які переросли у громадянську війну, продовжуються в Лівії з 15 лютого.

Лівійський лідер неодноразово заявляв, що не залишить країну, а люди, що вийшли на акції протесту, на його думку, заслуговують на страту. 26 лютого Рада безпеки ООН ввела санкції проти режиму лівійського лідера Муаммара Каддафі, заборонивши йому, членам його сім'ї і кільком соратникам виїжджати з країни.

Національна лівійська рада, створена для координації дій противників Муаммара Каддафі, закликала ООН санкціонувати авіаудари за укріпленими пунктами найманців, нібито притягнених лівійським лідером для взяття частини країни, яка збунтувалася, під контроль.

Муаммар Каддафі заявив, що у разі військового втручання у справи Лівії загинуть тисячі жителів цієї північноафриканської країни.
Сьогодні Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі оголосив список осіб, які підозрюються у репресіях і нападах на мирних жителів у Лівії. У цьому списку фігурує ім'я лідера Лівії Муаммара Каддафі і багатьох високопоставлених представників країни.
Зараз ви читаєте новину «Бензин у Лівії здешевів на чверть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі