середа, 21 серпня 2013 16:48

Азаров "українізує" адреси державних сайтів в інтернеті

Азаров "українізує" адреси державних сайтів в інтернеті
Микола Азаров. Фото: finance.obozrevatel.com

Реєстрація адрес органів державної влади українською мовою в національному кириличному домені верхнього рівня. Укр розпочнеться 22 серпня.

Про це повідомив прем'єр-міністр Микола Азаров, відкриваючи засідання уряду в середу.

"В Україні, нарешті, створений і незабаром почне працювати національний загальнодоступний кириличний домен верхнього рівня. Укр. Відзавтра в цьому домені розпочнеться реєстрація адрес держорганів українською мовою... Це стало можливим завдяки спільній співпраці уряду з неурядовими організаціями", - уточнив прем'єр-міністр.

Азаров зауважив, що кирилична реєстрація держорганів зробить їх більш відкритими для населення.

"Тепер, щоб знайти урядовий портал, не потрібно буде знати точне написання адреси латинськими літерами. Досить буде в адресному рядку набрати українською мовою "Кабмін.укр" або "Кабінет Міністров.укр" - і ви гарантовано потрапите туди, куди потрібно", - навів приклад М.Азаров.

У свою чергу, глава Державного агентства з питань науки, інновації та інформатизації України Володимир Семиноженко повідомив, що національний домен найближчим часом буде відкрито для так званої "пріоритетної реєстрації", яка триватиме чотири місяці і передбачає декілька етапів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров каже, що в Україні "нова реалія": пільг від Митного союзу не буде

Першим доменним ім'ям, внесеним до реєстру адрес органів державної влади в кириличному домені. Укр, став адресу "Презідент.укр". Крім того, можна буде знайти сайти Кабінету міністрів, Верховної Ради та Національного центру електронного урядування, ввівши українською мовою в адресний віконце, наприклад, Уряд.укр, ВР.укр, Е-урядування.укр.

Передбачається, що термін дії доменного імені складатиме від 1 до 10 років. При цьому, за словами глави Держінформнауки, передбачувана вартість реєстрації не перевищуватиме 250 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія тисне на Україну силою - Іноземні ЗМІ про "торговельну війну"

Раніше повідомлялося, що на засіданні координаційної ради "Українського мережевого інформаційного центру" (УМІЦ) 18 серпня затверджено тимчасову Концепція впровадження і розвитку домену. Укр. До 16 вересня триватиме публічне обговорення документів, необхідних для функціонування кириличного домену.

Нагадаэмо, 28 лютого Міжнародна корпорація з управління адресним простором в інтернеті ICANN поточного року вирішила делегувати Україні домен. Укр.

 

Зараз ви читаєте новину «Азаров "українізує" адреси державних сайтів в інтернеті ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі